V tejto lahodnej interpretácii francúzskeho pokrmu „steak au poivre“ používame zelené korenie, ktoré je úžasne jemné. S hrubozrnnou horčicou, maslom a smotanou je súčasťou neuveriteľne chutnej omáčky, ktorá skvele dopĺňa luxusné hovädzie steaky.
Čo budete potrebovať
- 2 flank steaky
- 230 g malých zemiakov
- 230 g špenátu
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice silného hovädzieho vývaru
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice zeleného korenia v slanom náleve
- 2 lyžice smotany na šľahanie
- 1 lyžica hrubozrnnej horčice
Postup
- Predhrejte rúru na 230 °C.
- Vyberte steaky z chladničky, aby mali izbovú teplotu.
- Zemiaky nakrájajte na 1 cm hrubé kolieska.
- Cesnak olúpte a nasekajte.
- Dajte zemiaky na plech.
- Pokvapkajte ich olivovým olejom, dochuťte soľou a korením a poriadne premiešajte.
- Usporiadajte zemiaky v jednej rovnomernej vrstve a pečte 13 až 15 minút, alebo kým nezhnednú a nezmäknú.
- Vyberte z rúry a dajte bokom.
- Zatiaľ čo sa zemiaky pečú, vo veľkej panvici (ak máte nepriľnavú) zahrejte 2 lyžičky olivového oleja na stredne vysokom plameni.
- Pridajte špenát.
- Varte za častého miešania 2 až 3 minúty alebo do zvädnutia.
- Zo špenátu vytlačte prebytočnú tekutinu.
- Keď špenát dostatočne vychladne, preložte ho na pracovnú plochu a nasekajte nadrobno.
- Preložte do misky a dajte bokom.
- Osušte steaky papierovými utierkami a dochuťte soľou a korením z oboch strán.
- V panvici zohrejte 2 lyžičky olivového oleja.
- Pridajte steaky.
- Opekajte 3 až 4 minúty z každej strany, alebo sa neprepečú na požadovaný stupeň prepečenia.
- Preložte na tanier a nechajte aspoň 5 minút odpočívať, pričom v panvici ponechajte všetky opečené kúsky.
- Zatiaľ čo steaky odpočívajú, rozohrejte panvicu.
- Pridajte ¼ šálky vody.
- Vmiešajte hovädzie vývar, zelené korenie, , horčicu, polovicu masla a polovicu smotany.
- Dochuťte soľou a korením.
- Varte za častého miešania 2 až 3 minúty.
- Preložte do misky a odložte na teplé miesto.
- V rovnakej panvici, ktorú ste použili na prípravu omáčky, zohrejte 2 lyžičky olivového oleja.
- Pridajte cesnak.
- Restujte za častého miešania 1 až 2 minúty alebo do zmäknutia.
- Pridajte nakrájaný špenát a zvyšnú smotanu.
- Varte za častého miešania 1 až 2 minúty.
- Pridajte zvyšné maslo.
- Varte za častého miešania 30 sekúnd až 1 minútu.
- Vypnite sporák a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Steaky, opečené zemiaky a krémový špenát rozdeľte na 2 taniere.
- Prelejte omáčkou.
- Užite si to!