Králik má charakteristickú chuť a veľmi jemné mäso. Mnohí si na jeho prípravu netrúfajú, ale to je škoda, pretože jeho úprava je veľmi rýchla a výsledok chutný.
Ingrediencie:
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 kg králičích stehien (prípadne 1 celého králika)
- 1 veľká kuchynská cibuľa
- 1 palica cesnaku
- 1/3 hrnčeka sherry octu
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 bobkový list
- 1 – 2 hrsti čerstvého hrášku
- Voda podľa potreby
Postup:
- Pripravíme si najlepšie liatinový hrniec a dáme doň zahriať olivový olej.
- Králika naporciujeme (pokiaľ nezoženieme len stehná) a dobre osolíme aj okoreníme. Vložíme do rozohriateho oleja a necháme opražiť.
- Akonáhle získa králik hnedastý odtieň, prihodíme očistenú a na kocky nakrájanú cibuľu. Varíme zhruba 8 – 10 minút, aby cibuľa zozlátla.
- Pridáme olúpané a na plátky nakrájané strúčiky cesnaku a necháme 2 minúty variť/restovať.
- Potom vložíme späť kúsky králika, trochu osolíme, zalejeme octom a prihodíme bobkový list.
- Všetko zalejeme vodou v takom množstve, aby bol králik do polovice ponorený.
- Zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme 2 hodiny.
- Akonáhle je králik jemný, pridáme ešte trochu korenia a vmiešame čerstvý hrášok.
- Vypneme sporák a necháme pod pokrievkou dôjsť ešte asi 10 minút.
- Podávame s čerstvým chrumkavým chlebom.