Aké ďalšie má vlastne stopkatý zeler využitie v kuchyni? Pokiaľ sa váš repertoár večerou alebo raňajkami zdá byť chudobný, posilnite ho týmto lahodným receptom. Jej využitie sa nevylučuje ani v podobe desiaty.
Ingrediencie:
- 4 stopkaté zelery
- 5 lyžíc olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 hrnček vareného cíceru (alebo sterilizované)
- ⅓ hrnčeka tahini (sezamová pasta)
- 2 lyžice limetkovej alebo citrónovej šťavy
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup:
- Zelery si umyte, osušte, nakrájajte asi na 1 cm dlhé plátky a dajte na plech na pečenie spolu so strúčikmi cesnaku.
- Potrite ich 2 lyžicami olivového oleja.
- Dajte piecť na 175 °C po dobu 45 minút.
- Cícer si uvarte podľa návodu, ak máte sterilizovanú, dajte ju rozmixovať (bez šťavy) do mixéra.
- Potom pridajte ešte horúci zeler a ostatnú zeleninu, rozmixujte.
- Pridajte tahini, citrónovú alebo limetkovú šťavu, soľ a mixujte asi 3-4 minúty do hladka.
- Akonáhle je hotovo, môžete hotový hummus premiestniť do misky, vmiešať 3 lyžice olivového oleja a nasekanú petržlenovú vňať.