Tento luxusný stredomorský pokrm s tahini omáčkou, kuracím mäsom, zeleninou, sušenými paradajkami a artičokovými srdiečkami si zamilujete! Čerstvá citrónová šťava mu dodáva kyslosť a čerstvé bylinky zase sviežosť.
Čo budete potrebovať
Na omáčku:
- 1 a ½ šálky kuracieho vývaru
- ½ šálky tahini
- šťava z 2 citrónov
- ½ lyžičky sušeného oregana
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky korenia
Na zemiaky a kura:
- 500 g zemiakov
- 2 lyžice olivového oleja
- ¼ lyžičky soli a korenia
- 1 červená paprika
- 3 strúčiky cesnaku
- 600 g kuracích pŕs bez kosti a bez kože
- soľ a korenie
- 1 lyžica olivového oleja
- ¾ šálky artičokových srdiečok
- 2 lyžice nakrájaných sušených paradajok
- nasekaná plocholistá petržlenová vňať
- nasekané čerstvé oregano
- klinky citróna
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- V strednej miske zmiešajte kurací vývar, tahini, citrónovú šťavu, sušené oregano, soľ a korenie do hladkej omáčky.
- Dajte bokom.
- Zemiaky nakrájajte na cca 2 cm kocky.
- Medzitým rozpáľte veľkú panvicu vhodnú do rúry na strednom až stredne vysokom plameni.
- Do rozohriatej panvice pridajte olivový olej.
- Pridajte zemiaky, osoľte, okoreňte a za častého miešania opekajte 5 minút.
- Pridajte papriku nakrájanú na 2,5 cm kúsky a restujte ďalšiu minútu.
- Pridajte nasekaný cesnak a restujte 30 sekúnd alebo pokiaľ nebude voňavý.
- Zemiaky, papriku a cesnak vyberte z panvice a dajte bokom do misy, zatiaľ čo budete opekať mäso.
- Kuracie prsia z oboch strán osoľte a okoreňte.
- Pridajte olivový olej do panvice.
- Mäso opekajte 4 minúty z každej strany, alebo pokiaľ sa na ňom nevytvorí zlatohnedá kôrka.
- Pridajte zemiaky, papriku a cesnak späť do panvice a rozmiestnite ich okolo kurčaťa v rovnomernej vrstve.
- Vrch posypte artičokovými srdiečkami a sušenými paradajkami.
- Všetko zalejte omáčkou a dajte do rúry.
- Pečte 15 minút, alebo pokiaľ nie je kura prepečené a zemiaky mäkké.
- Posypte nasekanou plocholistou petržlenovou vňaťou a oreganom a podávajte s mesiačikmi citróna.
A čo také recepty na španielsku paellu ? Blysknite sa klasikou španielskej kuchyne!