Najčastejšia a najrýchlejšia príprava šťouchaných zemiakov je, keď ich olúpeme a uvaríme. Získame zdravú prílohu, ktorú môžeme ešte rôzne ochutiť.
Ingrediencie
- 200 g surových alebo uvarených zemiakov
- 1 lyžička sadla
- ¼ bielej cibule
- soľ
- 15 ml mlieka
- pažítka, petržlenová vňať na ozdobu
Postup
- Zemiaky môžete mať práve uvarené, ale pokojne aj zo zvyškov z predošlého dňa.
- Našťoucháme si ich na hrubšiu štruktúru (počas ohrievania sa nám ešte trochu rozpadnú).
- Na masti si osmažíme najemno nakrájanú cibuľu do sklovata (odporúčame nerezový alebo smaltovaný hrniec).
- Následne pridáme zemiaky a opekáme, kým sa nezačnú prichytávať na dno hrnca.
- Teraz prilejeme mlieko, z dna sa zemiaky uvoľnia a je hotovo.
- Zemiaky dochutíme, ozdobíme pažítkou, petržlenovou vňaťou alebo inou zelenou bylinkou.
Pre ďalšiu inšpiráciu na zemiakové prílohy nahliadnite na naše recepty na zemiaky so syrom! Hodí sa takmer ku všetkým pokrmom.