Tento recept je na takzvané biele gazpacho z mandlí. Ochutnajte jeho netradičnú podobu. Uvidíte, ako vám zachutí!
Čo budeme potrebovať
- 170 g blanšírovaných mandlí
- 720 ml studenej vody
- 1 až 2 stredné strúčiky cesnaku
- 225 g čerstvého rustikálneho chleba bez kôrky
- soľ
- 1 ½ sherry octu
- 1 ½ lyžice panenského olivového oleja
Na ozdobu
- Zelené hrozno bez kôstok
- drvené pražené mandle
- plátky čerstvej mäty
Postup
- V mixéri zmiešajte mandle s vodou a cesnakom a mixujte pri vysokej rýchlosti.
- Pridajte chlieb a mixujte, kým zmes nebude veľmi hladká.
- Dochuťte soľou, potom vmiešajte ocot a olivový olej.
- Pokiaľ používate menej výkonný mixér, možno budete v tomto okamihu potrebovať prepasírovať polievku cez jemné sito.
- Dajte polievku do uzavretej nádoby a chlaďte, kým nie je dobre vychladená, aspoň 2 hodiny, ale pokojne až 2 dni.
- Na servírovanie nakrájajte hrozno na menšie kúsky a posypte mandľami, mätou a olivovým olejom len toľko, aby ste obalili. Dochuťte soľou.
- Polievku dobre pretrepte alebo premiešajte. Skontrolujte konzistenciu av prípade potreby zrieďte studenou vodou.
- Navrch naložte hrozno a zľahka pokvapkajte olivovým olejom.