Moderná svadba si zaslúži aj modernú tortu a viacposchodovým dezertom ešte neodzvonilo. V tomto recepte na svadobnú tortu sa mieša mnoho zaujímavých a originálnych chutí, ktoré dodajú celému slávnostnému dňu šmrnc a dokonca zostane ešte na výslužku.
Čo budeme potrebovať
Na väčší korpus (30 cm)
- 50 g masla (rozpusteného)
- 8 vajec
- 200 g práškového cukru
- 100 g mletých mandlí
- Kôra z dvoch pomarančov
- 200 g hladkej múky
- Lyžička prášku do pečiva
Na menší korpus (20 cm)
- 25 g masla (rozpusteného)
- 4 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 50 g mletých mandlí
- Kôra z 1 pomaranča
- 100 g hladkej múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
Na ozdobu
- 4 lyžice práškového cukru
- 6 lyžíc vody
- 2 lyžice pomarančovej kôry
- Ovocný likér
- 6 žĺtkov
- 3 lyžičky vanilkového extraktu
- 140 g práškového cukru
- 50 g hladkej múky
- 600 ml mlieka
- 25 g masla
- 145 ml smotany na šľahanie
- 500 g smotanového syra alebo Mascarpone
Postup
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- Tortové formy vymažeme maslom a vyložíme papierom na pečenie
- V mise vyšľaháme vajcia a cukor do hladkej zmesi
- Zmes šľaháme 8 – 10 minút
- Primiešame maslo, mandle a kôru z pomaranča
- Potom preosejeme múku a prášok do pečiva
- Cesto nalejeme do foriem a pečieme
- Korpus vo väčšej forme pečieme 50 – 60 minút a ten menší korpus 30 – 40 minút
- Vo forme necháme 5 minút chladnúť a potom z korpusy z foriem vyberieme a úplne necháme vychladnúť
- Na pomarančový cukrový sirup dáme do malého hrnca práškový cukor s vodou a kôrou z pomaranča
- Zmes mierne zahrievame a miešame, kým sa cukor nerozpustí a potom 2 – 3 minúty varíme
- Zmes musí získať konzistenciu sirupu a vmiešame ovocný likér
- Na krém zmiešame žĺtky, vanilkový extrakt a práškový cukor
- Všetko ušľaháme, kým zmes nezhustne
- Mlieko zvaríme a postupne zašľaháme do žĺtkovej zmesi
- Vzniknutú zmes vrátime späť do hrnca a varíme na miernom stupni
- Šľaháme, kým nevznikne hustý puding
- Zložíme z platne a zašľaháme maslo
- Vedľa si vyšľaháme smotanu, vmiešame ju do vychladnutého pudingu a potom pridáme smotanový syr
- Každý korpus rozpolíme a potrieme ho pomarančovým sirupom a premažeme krémom
- Korpusy položíme na seba a ich povrch potrieme zvyškom krému
- Dozdobíme ovocím vlastného výberu
Jednotlivé poschodia torty môžeme prekladať rôznymi druhmi ovocia, podľa nášho výberu. Pokiaľ sa rozhodnete pre ovocie z konzervy, tak sa uistite, že je dostatočne odkvapkané.