Recepty na zemiaky so syrom sedemkrát inak. Výborná príloha ale aj hlavné jedlo

Na prípravu nie sú príliš zložité a pritom dokážu poskytnúť skutočný chuťový zážitok.

O čom je reč? O zemiakoch.

Ak zemiaky doplníte strúhaným syrom a zapečiete, potom máte dokonalú prílohu k mäsu, výdatný obed alebo teplú večeru.

Predsvedčte sa sami a vyskúšajte niektorý z našich receptov na syrové zemiaky.

K zemiakom sa hodia zapekacie omáčky , ktorými ich prelievame.

Za najjednoduchšie sa dá považovať trochu mlieka, smotany alebo kyslej smotany, ktoré používame buď samostatne, alebo dochutené korením, horčicou či ďalšími koreniacimi prípravkami.

Ďalšou vhodnou zapekacou omáčkou je vopred uvarený bešamel z tuku, múky a mlieka alebo vývaru. Bešamel sa dá rôzne dochucovať a dochutenie môžeme použiť aj pri zemiakoch.

Aj zo samotného syra, najmä z niekoľkých druhov syrov, môžeme pripraviť syrovú omáčku ich rozpustením v mlieku alebo smotane a po dochutení použiť na zapekanie.

V hubárskej sezóne si môžete pripraviť napríklad zapečené zemiaky s hubami . Ak sa vám nechce tak dlho čakať, potom je možné použiť aj kupované šampiňóny.

Ako zapekať zemiaky?

Zapekať môžeme zemiaky varené aj surové, oboje nakrájané na plátky alebo nahrubo nastrúhané. Varené stačí zapekať oveľa kratšiu dobu, po zapečení sú zaručene mäkké a mäkšiu konzistenciu si tiež udržujú aj po zapečení.

Surové zemiaky vyžadujú na prepečenie najmenej 45-50 minút, po upečení však bývajú chrumkavejšie. Pri príprave môžeme zvoliť aj kompromis, kedy zemiaky uvaríme do polomäkka.

Pred varením ich nemusíme lúpať, môžeme ich uvariť v šupke a olúpať až po uvarení. Lúpeme iba staré zemiaky a zemiaky surové. Ani surové zemiaky, ktoré majú peknú šupku nemusíme lúpať, ale šupku musíme dôkladne umyť pod vodou kefkou.

Zemiaky môžeme zapekať takmer so všetkými druhmi syrov a podľa receptu alebo chuti ich dopĺňať ďalšími ingredienciami.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.