Lahodné mäso varené vo vývare s trochou bieleho vína a servírované spolu s luxusnou krémovou chrenovou omáčkou a zemiakmi je lahôdkou, ktorú si zamiluje celá vaša rodina!
Čo budete potrebovať
- 1200 g hovädzieho zadného
- 3 veľké mrkva
- 2 póry
- 1 veľká cibuľa
- ½ zeleru
- 1 a ½ litra hovädzieho vývaru
- 2 kocky vývaru
- trochu balzamikového octu
- 70 g masla
- trochu soli a korenia
- 1 zväzok petržlenu
- trochu bieleho vína
- voda
- zahusťovadlo omáčky podľa potreby
- ½ litra mlieka
- 80 g masla
- 1 pohár chrenu
- 3 lyžice hladkej múky
Postup
- Mrkva, zeler a pór olúpte a nakrájajte na malé kúsky.
- Vo veľkom hrnci rozpustite 70 g masla.
- Cibuľu olúpte, rozpolte a na masle opražte, kým nezhnedne.
- Pridajte mäso (v jednom kuse) a opekajte zo všetkých strán na vysokom plameni, kým nezozlátne.
- Trochu znížte teplotu a pridajte nakrájanú zeleninu.
- Krátko orestujte.
- Zalejte trochou bieleho vína.
- Dolejte 1 litrom hovädzieho vývaru a prilievajte toľko vody, až bude mäso takmer úplne zakryté.
- Pridajte kocky vývaru a korenie.
- Zatiaľ nesoľte, inak bude mäso tuhé.
- Teraz priklopte pokrievkou a nechajte všetko 3 hodiny na strednom plameni variť domäkka.
- Po 2,5 hodine mäso vyberte a nakrájajte na cca 1,5 cm hrubé plátky a potom ešte pol hodiny varte.
- Pokiaľ sa vývar príliš vyvarí, vždy zalejte trochou zvyšného hovädzieho vývaru.
- Celé dochuťte trochou balzamika, čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou, soľou a čiernym korením.
- Vývar podľa chuti zahustite zahusťovadlom.
- V malom hrnci rozpustite 80 g masla, metličkou rýchlo vmiešajte múku a zalejte mliekom.
- Pokračujte v miešaní.
- Znížte teplotu.
- Vmiešajte chren.
- Osoľte a okoreňte.
- Soľ a korenie.
- Mäso podávajte vo vývare spolu s chrenovou omáčkou, smotanovým špenátom a varenými zemiakmi.