Svadobné koláče viazané

Svadobné koláče viazané

Tradičné koláčiky sú síce pracné, ale veľmi chutné.

INGREDIENCIA

na cesto pre 120 kusov

  • 400 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 chemicky neošetrený citrón
  • 1/4 lyžičky soli
  • 250 g zmäknutého masla
  • 2 vajcia
  • 30 g droždia
  • 2 lyžičky cukru
  • 40 ml mlieka
  • 1 vajce na potretie
  • hladkú múku na podsypanie
  • maslo na vymazanie

Na dokončenie

  • 100 ml rumu
  • 100 g masla
  • práškový cukor na obalenie

na náplň jablčnú

  • 2 jablká
  • lyžicu citrónovej šťavy
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 2 lyžice cukru krupice
  • perník alebo piškóty na zahustenie

na náplň makovú

  • 150 g mletého maku
  • 150 g mlieka
  • 3 lyžice cukru krupice
  • lyžičku škorice
  • kôru z 1/2 citróna
  • 2 lyžice rumu

na náplň tvarohovú

  • 250 g tučného tvarohu v alobale
  • 2 lyžice cukru krupice
  • lyžičku vanilkového extraktu
  • hrsť hrozienok
  • 4 lyžice rumu

POSTUP

  1. Najprv si pripravíme náplne.
  2. Nastrúhané nelúpané jablká podusíme s citrónom, škoricou a oboma cukrami domäkka av prípade potreby zahustíme nastrúhaným perníkom alebo piškótami.
  3. Mak vmiešame do vriaceho mlieka a za stáleho miešania povaríme pár minút do zhustnutia.
  4. Oslaďte a ochuťte škoricou, citrónovou šťavou a rumom.
  5. Tvaroh vymiešame s cukrom, vanilkou a žĺtkom, vmiešame z bielka ušľahaný tuhý sneh a nakoniec aj hrozienka namočené v rume.
  6. Potom si vyhrejeme rúru na 180 ° C, plechy potrite maslom
  7. Pripravíme cesto.
  8. Do misy si pripravíme obe múky, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ, zmäknuté maslo a vajcia.
  9. V miske potom zvlášť vymiešame droždie s cukrom, až sa kvasnice rozpustia, vmiešame teplé mlieko a pridáme ho do misy.
  10. Rukami alebo robotom s hnetacími hákmi potom rýchlo vypracujeme hladké cesto.
  11. Dve tretiny ho schováme v sáčku do chladničky (nesmie nakysnúť) a zvyšok vyvaľkáme na pomúčenej ploche na asi tri milimetre hrubý plát.
  12. Rozkrájame ho na tri až päťcentimetrové štvorčeky, na každý naneste pomocou cukrárskeho vrecka trochu náplne.
  13. Koláčikom potom uprostred dôkladne spojíme protiľahlé rožky a kladieme ich na plech tesne vedľa seba.
  14. Hotové ich na stredu potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby lepšie držali.
  15. Pečieme ich asi 15 minút.
  16. Ešte horúce ich potom potrieme alebo máčame v rozpustenom masle s rumom a sypeme práškovým cukrom.
  17. Koláčiky vydržia v uzavretej dóze vláčne minimálne tri dni.
Svadobné koláče viazané

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.