Tradičné koláčiky sú síce pracné, ale veľmi chutné.
INGREDIENCIA
na cesto pre 120 kusov
- 400 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 1 chemicky neošetrený citrón
- 1/4 lyžičky soli
- 250 g zmäknutého masla
- 2 vajcia
- 30 g droždia
- 2 lyžičky cukru
- 40 ml mlieka
- 1 vajce na potretie
- hladkú múku na podsypanie
- maslo na vymazanie
Na dokončenie
- 100 ml rumu
- 100 g masla
- práškový cukor na obalenie
na náplň jablčnú
- 2 jablká
- lyžicu citrónovej šťavy
- 1/2 lyžičky škorice
- 2 lyžice cukru krupice
- perník alebo piškóty na zahustenie
na náplň makovú
- 150 g mletého maku
- 150 g mlieka
- 3 lyžice cukru krupice
- lyžičku škorice
- kôru z 1/2 citróna
- 2 lyžice rumu
na náplň tvarohovú
- 250 g tučného tvarohu v alobale
- 2 lyžice cukru krupice
- lyžičku vanilkového extraktu
- hrsť hrozienok
- 4 lyžice rumu
POSTUP
- Najprv si pripravíme náplne.
- Nastrúhané nelúpané jablká podusíme s citrónom, škoricou a oboma cukrami domäkka av prípade potreby zahustíme nastrúhaným perníkom alebo piškótami.
- Mak vmiešame do vriaceho mlieka a za stáleho miešania povaríme pár minút do zhustnutia.
- Oslaďte a ochuťte škoricou, citrónovou šťavou a rumom.
- Tvaroh vymiešame s cukrom, vanilkou a žĺtkom, vmiešame z bielka ušľahaný tuhý sneh a nakoniec aj hrozienka namočené v rume.
- Potom si vyhrejeme rúru na 180 ° C, plechy potrite maslom
- Pripravíme cesto.
- Do misy si pripravíme obe múky, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ, zmäknuté maslo a vajcia.
- V miske potom zvlášť vymiešame droždie s cukrom, až sa kvasnice rozpustia, vmiešame teplé mlieko a pridáme ho do misy.
- Rukami alebo robotom s hnetacími hákmi potom rýchlo vypracujeme hladké cesto.
- Dve tretiny ho schováme v sáčku do chladničky (nesmie nakysnúť) a zvyšok vyvaľkáme na pomúčenej ploche na asi tri milimetre hrubý plát.
- Rozkrájame ho na tri až päťcentimetrové štvorčeky, na každý naneste pomocou cukrárskeho vrecka trochu náplne.
- Koláčikom potom uprostred dôkladne spojíme protiľahlé rožky a kladieme ich na plech tesne vedľa seba.
- Hotové ich na stredu potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby lepšie držali.
- Pečieme ich asi 15 minút.
- Ešte horúce ich potom potrieme alebo máčame v rozpustenom masle s rumom a sypeme práškovým cukrom.
- Koláčiky vydržia v uzavretej dóze vláčne minimálne tri dni.