Tradičným jedlom je už spomínaná hus, niekde aj kačica ak nej dokonalá sladká bodka v podobe plneného pečiva. Na výber sú hneď dva druhy náplne.
Ingrediencie:
Cesto:
- 100 g aktívneho kvásku
- 450 g pšeničnej hladkej múky
- 1 stredne veľké vajcia
- 160 g masla
- 160 ml mlieka
- 8 g soli
- 85 g kryštálového cukru
- 2 lyžice bieleho vína (ak nemáme, môžeme nahradiť rumom)
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- Rozpustené maslo na potretie
Maková náplň:
- 110 g mletého maku
- 20 g masla
- 20 g cukru
- 2 lyžice ovocného kompótu
- 2 lyžice rumu
- 1/2 lyžičky tekvicového korenia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 1 lyžička citrónovej šťavy
Orechová náplň:
- 150 g mletých vlašských orechov
- 40 g cukru
- 1 polievková lyžica medu
- 2 lyžice rumu
- 3 lyžice mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička citrónovej šťavy
Postup:
- Začneme prípravou oboch náplní. Do panvice dáme mletý mak, mlieko, cukor a varíme, pokiaľ nie je zmes tuhá. Potom ju necháme vychladnúť a vmiešame ostatné suroviny.
- Na orechovú náplň dáme všetky ingrediencie do panvice a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.
- Zmiešame kvások, múku, vajcia, mlieko, cukor, soľ, víno/rum a extrakt. Spracujeme, pridáme zmäknuté maslo a miesime, až bude cesto hladké, mäkké a elastické.
- Dáme do misky, zakryjeme utierkou a necháme odpočívať v chladničke. Ráno vyberieme z chladničky a necháme pri izbovej teplote kysnúť na dvojnásobok.
- Nakysnuté cesto rozdelíme na dve časti a každú vyvaľkáme na placku v tvare kruhu s priemerom 30 cm. Nožom, radielkom či krájačom na pizzu vykrojíme 8 rovnakých trojuholníkov.
- Na prvých osem kusov cesta položíme lyžičkou kúsok makovej náplne, na druhých osem zase orechovú. Každý rožok zavinieme od najširšieho miesta k špičke a vytvarujeme do podkovy.
- Hotové rožky dáme na plechy a necháme ešte znova kysnúť. Medzitým si predhrejeme rúru na 210 stupňov. Vložíme rožky a pečieme 10 minút. Potom znížime teplotu na 180 ° C a upečieme dozlatista.
- Ešte horúce rožky potrieme rozpusteným maslom a dáme ich na kuchynskú mriežku vychladnúť. Potom už len stačí pocukrovať práškovým cukrom a môžeme servírovať.