Svätomartinské rožky s orechovou náplňou

Svätomartinské rožky s orechovou náplňou

Toto je ten najlepší recept na orechové rožky pre sviatočné aj bežné pečenie. Je obľúbený po celej Európe, aj keď sa mu v rôznych kútoch hovorí rôznymi názvami. U nás sú to rožky, Chorváti, Slováci a Maďari im hovoria roski, kifliki, rogaliki. Niektoré recepty používajú kyslú smotanu, niektoré smotanový syr a niektoré sú vyrobené z droždia, ale pre všetkých platí to isté, nezostane po nich na tanieri ani drobček!

Čo budeme potrebovať

  1. 250 g masla (zmäknutého)
  2. 150 g smotanového syra (mäkkého)
  3. 500 g hladkej múky

Na náplň

  1. 3 vaječné bielky
  2. Lyžička vanilkového extraktu
  3. 90 g cukru
  4. 600 g mletých vlašských orechov
  5. Múčkový cukor

Postup

  1. Vo veľkej mise aj zmiešame zmäknuté maslo a smotanový syr, kým sa nevytvorí jednotná zmes
  2. Do smotanovej zmesi postupne zašľaháme múku a miešame, kým nám nevznikne cesto
  3. Cesto rozdelíme na 3 časti
  4. Z každého kusu vytvarujeme guľu
  5. Zabalíme ich do potravinárskej fólie a dáme ich do chladničky chladiť aspoň na 1 hodinu, alebo pokiaľ nebude dostatočne pevná, aby sa dalo váľať
  6. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  7. Na náplň si v malej miske ušľaháme bielky a vanilku na strednú rýchlosť do hustého snehu
  8. Postupne po jednej lyžici pridávame cukor a po každom pridaním šľaháme na stredný stupeň, kým sa dobre nezmieša
  9. Vmiešame vlašské orechy a opatrne premiešame
  10. Pracovnú plochu posypeme cukrom kryštál
  11. Cesto vyvaľkáme do tenkého štvorca a podľa potreby ho posypeme ďalším cukrom, aby sa dobre obalilo
  12. Cesto rozkrájame a 16 štvorcov
  13. Z orechovej náplne odoberieme 2 lyžičky a dáme ju do stredu cesta
  14. Prekryjeme protiľahlé rohy cesta cez náplň a pevne uzavrieme
  15. Rožteky rozmiestnime na plechy na pečenie vyložené papierom
  16. Postup opakujeme so zvyšným cestom a náplňou
  17. Orechové rožky pečieme, kým nebude ich spodná časť zlatisto hnedá, 9-11 minút
  18. Rožky vyberieme z plechu a dáme ich na mriežku, aby úplne vychladli
  19. Poprášime ich práškovým cukrom

Cesto je možné pripraviť 2 dni vopred. Zabaľte a uložte ho do vzduchotesnej nádoby v chladničke.

Orechové rohlíčky je možné aj zmraziť v mraziacich nádobách. Ak ich chcete servírovať, pred podávaním rozmrazíme na izbovú teplotu a ak je to žiaduce, poprášte ďalším práškovým cukrom.


Skúste tieto rožteky v dvojakom prevedení a časť ich naplňte krémovou náplňou z maku! Budete sa olizovať.
Na makovú náplň
200 g maku
80 g cukru múčka
Lyžička citrónovej kôry
Lyžica rumu
100 ml vody


Postup
Všetko spoločne zmiešame v hrnci a varíme na strednú teplotu, aby maková náplň dostatočne zhustla.

Krehké kysnuté cesto naplnené jemnou orechovou náplňou, podávané vo sviatok.
Zdroj: mildlymeandering.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.