Toto je ten najlepší recept na orechové rožky pre sviatočné aj bežné pečenie. Je obľúbený po celej Európe, aj keď sa mu v rôznych kútoch hovorí rôznymi názvami. U nás sú to rožky, Chorváti, Slováci a Maďari im hovoria roski, kifliki, rogaliki. Niektoré recepty používajú kyslú smotanu, niektoré smotanový syr a niektoré sú vyrobené z droždia, ale pre všetkých platí to isté, nezostane po nich na tanieri ani drobček!
Čo budeme potrebovať
- 250 g masla (zmäknutého)
- 150 g smotanového syra (mäkkého)
- 500 g hladkej múky
Na náplň
- 3 vaječné bielky
- Lyžička vanilkového extraktu
- 90 g cukru
- 600 g mletých vlašských orechov
- Múčkový cukor
Postup
- Vo veľkej mise aj zmiešame zmäknuté maslo a smotanový syr, kým sa nevytvorí jednotná zmes
- Do smotanovej zmesi postupne zašľaháme múku a miešame, kým nám nevznikne cesto
- Cesto rozdelíme na 3 časti
- Z každého kusu vytvarujeme guľu
- Zabalíme ich do potravinárskej fólie a dáme ich do chladničky chladiť aspoň na 1 hodinu, alebo pokiaľ nebude dostatočne pevná, aby sa dalo váľať
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Na náplň si v malej miske ušľaháme bielky a vanilku na strednú rýchlosť do hustého snehu
- Postupne po jednej lyžici pridávame cukor a po každom pridaním šľaháme na stredný stupeň, kým sa dobre nezmieša
- Vmiešame vlašské orechy a opatrne premiešame
- Pracovnú plochu posypeme cukrom kryštál
- Cesto vyvaľkáme do tenkého štvorca a podľa potreby ho posypeme ďalším cukrom, aby sa dobre obalilo
- Cesto rozkrájame a 16 štvorcov
- Z orechovej náplne odoberieme 2 lyžičky a dáme ju do stredu cesta
- Prekryjeme protiľahlé rohy cesta cez náplň a pevne uzavrieme
- Rožteky rozmiestnime na plechy na pečenie vyložené papierom
- Postup opakujeme so zvyšným cestom a náplňou
- Orechové rožky pečieme, kým nebude ich spodná časť zlatisto hnedá, 9-11 minút
- Rožky vyberieme z plechu a dáme ich na mriežku, aby úplne vychladli
- Poprášime ich práškovým cukrom
Cesto je možné pripraviť 2 dni vopred. Zabaľte a uložte ho do vzduchotesnej nádoby v chladničke.
Orechové rohlíčky je možné aj zmraziť v mraziacich nádobách. Ak ich chcete servírovať, pred podávaním rozmrazíme na izbovú teplotu a ak je to žiaduce, poprášte ďalším práškovým cukrom.
Skúste tieto rožteky v dvojakom prevedení a časť ich naplňte krémovou náplňou z maku! Budete sa olizovať.
Na makovú náplň
200 g maku
80 g cukru múčka
Lyžička citrónovej kôry
Lyžica rumu
100 ml vody
Postup
Všetko spoločne zmiešame v hrnci a varíme na strednú teplotu, aby maková náplň dostatočne zhustla.