Túto kulinársku senzáciu vďaka Ikee pozná snáď každý. A úprimne. Kto by ich nemiloval! Vyskúšajte náš recept známej švédskej šéfkuchárky, ktorý je úplne fantastický!
Ingrediencie
- 2 lyžice strúhanky
- 50 ml smotany na varenie
- 1 vajce
- 1 lyžica koncentrovaného hovädzieho vývaru
- 0,5 žltej cibule
- 25 g masla plus ďalšie
- 500 g mletého mäsa
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1,5 lyžičky soli
Na omáčku:
- 1 šálka smotany na šľahanie
- 1,5 lyžičky tmavej sójovej omáčky
- 1 šálka hovädzieho vývaru
- 25 g masla
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 2 lyžice brusnicového džemu
Postup
- Zmiešajte strúhanku, smotanu, vývar a vajcia a nechajte asi 5 minút odpočinúť.
- Na masle speňte cibuľu do zmäknutia a potom ju zmiešajte so zmesou strúhanky a smotany.
- Osoľte, okoreňte a pridajte mleté mäso a všetko rukami alebo vidličkou ľahko prepracujte.
- Vezmite malý kúsok zmesi a smažte, aby ste vyskúšali chute.
- Až budete spokojní s chuťou, vyvaľkajte zvyšok zmesi na malé guličky (asi jedna polievková lyžica zmesi na guličku).
- Uistite sa, že máte ruky namočené vo vode, aby sa mleté nelepilo na vaše ruky.
- Mäsové guličky smažte do zlatista a až budú hotové, dajte ich bokom.
- Zmiešajte smotanu a kukuričný škrob a zmes spolu s vývarom a sójovou omáčkou nalejte do panvice, kde ste vyprážali mäsové guličky.
- Prešľahajte na panvici a nechajte pár minút variť.
- Ochuťte soľou, čiernym korením a džemom pre trochu sladkosti.
- Mäsové guličky vložte späť do omáčky a podávajte so zemiakovou kašou a brusnicovým džemom, prípadne ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Milujete cestoviny a zaujímajú vás recepty na omáčky s mletým mäsom ? Majú univerzálne použitie a pokojne si ich môžete dať aj k iným prílohám. Máte radšej bravčové alebo hovädzie mäso? Inšpirujte sa v našom ďalšom článku.