Tento recept je obľúbený najmä vo Švédsku, čo však neznamená, že si ho nemôžete zamilovať aj vy. Pokiaľ totiž milujete krevety a lososa, potom sa po tejto lahôdke len zapráši.
Ingrediencie:
- 6 plátkov bieleho toastového chleba
- 200 ml krevetového šalátu
- 200 g údeného lososa
- 1 balenie čerstvých kreviet (čo najlepšiu kvalitu)
- 1 šalátová uhorka
- Niekoľko vetvička kôpru na ozdobu
- Zväzok čerstvej pažítky
- 1 pohár majonézy
- 3 vajcia natvrdo
- Čerstvé maslo
Postup:
- Začneme tým, že z toastového chleba odkrojíme kôrky.
- Pripravíme si prvé dva plátky chleba a zo spodnej strany natrieme maslom.
- Položíme na doštičku a vrchnú časť poukladáme krevetovým kokteilom v takom množstve, ktoré sa udrží.
- Na to položíme dva plátky chleba, ktoré tentoraz potrieme maslom z hornej strany.
- Roztlačíme v miske vajcia natvrdo, pridáme majonézu, osolíme, okoreníme a premiešame.
- Túto zmes nanesieme na maslom natreté chleby.
- Uhladíme a zaklopíme poslednou dvojicou chlebu natretých maslom zo spodnej strany.
- Pomocou stierky či kuchynskej špachtle natrieme po stranách aj na vrchnú stranu tenkú vrstvu majonézy, aby bola po celej torte.
- Tým zaistíme, že to bude držať pohromade.
- Plátky lososa rozložíme po povrchu tak, aby nám vznikol nejaký pekný vzor, stačí len zapojiť fantáziu.
- Pomocou širokej škrabky vytvoríme dlhé tenké plátky šalátovej uhorky a ozdobíme nimi tortu po stranách. Pokiaľ by to zle držalo, môžeme pridať trochu majonézy a uhorky jednoducho prilepiť.
- Nakoniec na plátky lososa úhľadne naaranžujeme krevety, pridáme kúsky uhorky a ešte vetvičky kôpru.
- Akonáhle máme dozdobené, dáme tortu asi tak na 3 hodiny vychladiť do chladničky.