Pripravte si sviatočnú šošovkovku po taliansky. Teda so syrom a šampiňónmi.
Ingrediencie
- 6 hrnčekov kuracieho vývaru (bujón)
- 1-1/2 hrnčeka vody
- 1/2 hrnčeka bieleho vína
- 1 hrnček drvených paradajok (pretlak)
- 1 hrnček zelenej alebo hnedej šošovky (opláchnuté)
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná najemno
- 3 veľké stonky zeleru, nakrájané
- 2 veľké mrkvy, nakrájané
- 2-3 malé zemiaky, nakrájané na malé kúsky
- 4-5 šampiňónov nakrájaných na kúsky
- 2-3 strúčiky cesnaku, nadrvené
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nahrubo nasekané
- 1 lyžica sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1 čajová lyžička sušeného kôpru
- 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- Soľ podľa chuti
- Strúhaný eidam alebo gouda podľa chuti
Postup
- Vo veľkom hrnci zohrejte olej, pridajte cibuľu, zeler a mrkvu a restujte asi 7 minút – pokiaľ cibuľa nebude do zlatista.
- Pridajte cesnak a restujte ďalšiu minútu.
- Pridajte víno a nechajte dusiť iba minútu.
- Potom pridajte kurací vývar, vodu a paradajky, šampiňóny, zemiaky a šošovku.
- Nakoniec pridajte petržlen, bazalku, oregano, kôpor a čerstvo mleté čierne korenie.
- Hrniec prikryte pokrievkou a varte asi 40 minút, alebo pokiaľ šošovka nebude mäkká.
- Polievku ozdobte strúhaným syrom a ihneď podávajte.