Máte chuť na sviečkovú, ale radi by ste odľahčenejšiu formu? Potom si túto omáčku pripravte práve z králika.
Ingrediencie
- 1kg králika
- 100g slaniny/údeného
- 2ks väčšia cibuľa
- 2ks väčšie mrkvy
- 1/2 buľvy zeleru
- 1ks stredný petržlen
- 4 guličky nového korenia
- 5 guličiek celého korenia
- 3 bobkové listy
- 3 lyžice horčice
- 2 lyžice cukru
- 100g masla
- 250ml smotany na šľahanie
- Soľ
- 230ml zeleninového vývaru (bujón)
- Múka na zahustenie
- Brusnice
Postup
- Zeleninu očistite, nastrúhajte. Slaninu nakrájajte na kocky.
- Králika (vypitvaného) rozporcujte, odstráňte tuk a blany a umyte ho. Potom porcie prešpikujte slaninou a osoľte.
- Mäso dajte do pekáča, pričom ho celé obložte nastrúhanou zeleninou, pridajte korenie, cukor a zalejte vývarom.
- Pekáč prikrytý pokrievkou dajte na noc do chladničky.
- Ďalší deň mäso polejte rozpusteným maslom, prikryte pokrievkou a dajte piecť na cca 60 minút pri 220 °C.
- V prípade potreby prilejte trochu vody.
- Po hodine by mäso malo byť zmäknuté. Vyberte ho spoločne so všetkým korením a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérom.
- Rozmixovanú omáčku dajte na platňu a priveďte do varu. Prilejte smotanu, pridajte horčicu, zahustite múkou a ešte chvíľu povarte.
- Podľa chuti pridajte citrónovú šťavu, cukor, soľ a nakoniec do omáčky vložte králika a prehrejte.
- Podávajte s knedľou a brusnicovou omáčkou.