Sviečková patrí medzi najobľúbenejšie české jedlá. Všetci ju poznáme pripravovanú s hovädzím mäsom, ale skvele chutí aj s mäsom bravčovým. Použite bravčovú bábiku a nebudete sklamaní!
INGREDIENCIA
- 450 g bravčovej bábiky
- 60 g údenej slaniny
- 1 väčšia cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1/2 zeleru
- 100 ml 33% smotany na šľahanie
- 3 lyžice 20% smotany
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 bobkový list
- 4 guličky čierneho korenia
- 3 guličky nového korenia
- soľ podľa chuti
- mleté čierne korenie podľa chuti
- mletá paprika podľa chuti
- štipka kryštálového cukru
- šťava z 1 citróna
POSTUP
- Bravčovú bábiku umyte a osušte.
- Zeleninu očistite, umyte a nakrájajte na kolieska a kocky.
- Slaninu nakrájajte na kocky a dajte do rozpáleného hrnca pustiť tuk.
- Do hrnca potom pridajte nakrájanú cibuľu so štipkou cukru a opečte.
- Pridajte mäso a opečte ho zo všetkých strán.
- Mäso odložte do misy a do hrnca k cibuli pridajte zeleninu.
- Pridajte mletú papriku a podlejte vodou.
- Vráťte do hrnca späť mäso a pod pokrievkou duste 40 minút.
- Keď je mäso a zelenina mäkké, premiešajte smotanu na šľahanie s múkou.
- Vyberte mäso a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérom.
- Pridajte do hrnca smotanu s múkou a nechajte prejsť varom.
- Nakoniec pridajte aj 20% smotanu, premiešajte a nechajte na slabom plameni prebublať.
- Ochuťte šťavou z jedného citróna.
- Podávajte s domácou knedľou, kolieskom citróna a brusnicami.
- Dobrú chuť!
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových varných dosiek , kde sa dočítate všetko potrebné pre správnu voľbu. Kto vyhral v našom porovnaní?