Predstavujeme vám recepty na sviečkovú z králika!
Pochutnajte si na lahodnom bielom mäse, ktoré sa vám rozplynie na jazyku.
Chcete o sviečkovej vedieť viac? Pozrite sa na koniec článku.
Aké je história sviečkovej omáčky?
Prvýkrát sa o sviečkovej začína hovoriť v stredoveku a to dokonca v Českých krajinách. Povinnosťou mäsiarov bolo raz za rok pohostiť svojich podriadených robotníkov. Hostina vždy prebiehala v lete, keď už bolo šero a hostina prebiehala pri sviečkach. Preto sa jej začalo hovoriť sviečková.
Klasické recepty, tak ako ich poznáme dnes sa objavujú v roku 1826, kedy je spomínaná slanou kuchárkou Magdalenou Dobromilou Rettigovou.
Aké mäso je ideálne na sviečkovú?
Najlepším mäsom na sviečkovú je kvalitné hovädzie mäso. Ale ako sa hovorí sto ľudí sto chutí, a preto vám niekto môže tvrdiť, že najlepšia sviečková je z králika, niekto, že z bravčového. Záleží komu, ako chutí a ako je kto zvyknutý si túto omáčku pripravovať.
Prečo sa nehodí pravá sviečková?
Podľa väčšiny kuchárov je to škoda kvalitného mäsa, ktoré sa dá upraviť úplne inak a oveľa chutnejšie. Z pravej sviečkovej sú najlepšie steaky alebo bifteky.