Príprava tejto lahodnej polievky trvá asi 30 minút a stačí vám na to iba 1 hrniec! Je taká syrová a krémová, že by ste nikdy nehádali, že je v skutočnosti nabitá zeleninou! Mrkva, stopkatý zeler, cibuľa a zemiaky sú kombinácia snov, vďaka ktorej je tento pokrm úplne fenomenálny a pritom vám dodáva vašu dennú dávku zeleniny.
INGREDIENCIA
- 6 lyžíc masla
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 1,5 šálky nakrájanej mrkvy
- 1,5 šálky nakrájaného řapíkatého zeleru
- 5 strúčikov cesnaku, lisovaného
- 2 lyžičky sušeného oregana
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 4 lyžice hladkej múky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 350 ml vášho obľúbeného piva
- 700 g zemiakov, nakrájaných na cca centimetrové kúsky
- ½ šálky smotany na šľahanie
- 230 g strúhaného čedaru
- 1 lyžička bieleho balzamikového octu
- soľ
- čerstvo mleté korenie
Na ozdobu:
- nakrájaná jarná cibuľka
- strúhaný syr čedar
- krutónky
POSTUP
- Vo veľkom hrnci rozohrejte maslo na stredne vysokom plameni.
- Pridajte cibuľu, mrkvu, stopkový zeler a veľkú štipku soli a korenia.
- Varte za občasného miešania 12–13 minút, alebo kým cibuľa nezosklovatí.
- Zahrejte plameň na strednú teplotu a pridajte cesnak, oregano a tymián a varte ďalšiu minútu.
- Potom pridajte múku a premiešajte, aby sa zelenina obalila.
- Varte ešte jednu minútu za častého miešania.
- Pridajte trochu zeleninového vývaru, aby sa hrniec odglazoval, a zoškrabnite z dna chutné kúsky.
- Vmiešajte na kocky nakrájané zemiaky, zeleninový vývar a pivo spolu s ďalšou štipkou soli a korenia.
- Prikryte, zvýšte trochu plameň a priveďte do varu.
- Akonáhle sa zmes začne variť, stiahnite plameň na minimum, prikryte a varte 10–12 minút, alebo kým zemiaky nezmäknú.
- Občas premiešajte, aby sa zemiaky neprichytili ku dnu hrnca.
- Odstavte polievku z ohňa.
- Preneste polievku do vysokorýchlostného mixéra alebo pomocou ponorného mixéra rozmixujte, kým nebude hladká a krémová.
- Vráťte polievku do hrnca.
- Vmiešajte smotanu a strúhaný syr.
- Potom pridajte biely balzamikový ocot.
- Miešajte, kým sa syr nerozpustí, a ozdobte jarnou cibuľkou a strúhaným čedarom, prípadne môžete doplniť krutónky.