Slaná syrová roláda, ochutená čerstvými bylinkami a plnená špenátom je ideálna na jarný obed či letný piknik. Môžete ju podávať teplú aj studenú!
INGREDIENCIA
- 6 vajec, oddeľte žĺtky od bielkov
- 2 lyžice masla, rozpusteného
- ⅓ šálky strúhaného parmezánu
- ⅓ šálky nastrúhaného čedaru
- ⅓ šálky kokosovej múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky sušeného cesnaku
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky korenia
- 3 šálky špenátu
- ¼ šálky rozdrobeného syra Feta
- 2 jarné cibuľky, nakrájané nadrobno
- ½ šálky mandľového mlieka alebo vody
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
- 2 lyžice pažítky, čerstvo nasekané
POSTUP
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Dlhú formu na pečenie vymažte tukom a vyložte papierom na pečenie.
- Vyšľahajte bielky, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Do inej misy dajte žĺtky, maslo, parmezán a čedar a dobre premiešajte.
- Pridajte prášok do pečiva, soľ, korenie, sušený cesnak, prášok do pečiva a kokosovú múku.
- Miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte mandľové mlieko, petržlenovú vňať a pažítku a vypracujte takmer cesto.
- Vmiešajte bielky a jemne premiešajte.
- Nalejte do formy, rovnomerne uhlaďte a pečte 12-15 minút dozlatista.
- Zatiaľ čo sa zmes pečie, pripravte si náplň.
- Na panvici rozohrejte olivový olej.
- Pridajte špenát a jarnú cibuľku a zvoľna varte 3–5 minút, kým špenát nezvädne.
- Stiahnite z ohňa a pridajte syr feta.
- Dochuťte soľou a korením.
- Môžete pridať aj štipku muškátového orieška.
- Vyberte roládu z rúry, jemne povoľte boky formy a potom roládu vyklopte na veľký kus papiera na pečenie.
- Odstráňte papier na pečenie z hornej časti rolády.
- Na roládu rovnomerne rozotrite špenátovú náplň.
- Pomocou okrajov spodného papiera na pečenie jemne, ale pevne zrolujte roládu od menšieho okraja.
- Nakrájajte a môžete podávať.