Lívanečky nemusia byť len sladké! Pripravte si s nami perfektný brunch alebo aj výdatnú večeru v podobe syrových lievancov servírovaných s guacamole, slaninou, jarnou cibuľkou a sadenými vajcami.
Ingrediencie:
- 200 g samokypriacej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 150 ml kyslej smotany
- 7 veľkých vajec
- 4 jarné cibuľky
- 125 g zrelého čedaru
- 8 plátkov slaniny
- 25 g masla
- 100 g guacamole
Postup
- Predhrejte rúru na 130°C.
- Do veľkej misy dajte múku a vmiešajte prášok do pečiva a štipku soli.
- Uprostred urobte jamku.
- V samostatnej nádobe zmiešajte kyslú smotanu, 3 vajcia a 100 ml vody.
- Túto zmes postupne zašľahávajte do misy s múkou, aby vzniklo hladké cesto.
- Vmiešajte polovicu jarnej cibuľky a 75 g čedaru.
- Rozohrejte veľkú panvicu na stredne vysokom ohni.
- Smažte slaninu 5-7 minút, raz otočte, kým nebude chrumkavá a zlatá.
- Preložte na plech a udržujte teplé v rúre.
- Panvicu opatrne vytrite kuchynským papierom.
- Vráťte na strednú teplotu a pridajte 1 lyžicu masla, aby sa rozpustilo.
- Na panvicu pridajte pol naberačky cesta, medzi lievančekmi ponechajte medzeru.
- Vymažte niekoľko minút, kým sa na povrchu neobjavia bubliny.
- Otočte a smažte ďalšie 1–2 minúty, kým nebudú lievance nafúknuté a ľahko zlaté.
- Preložte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte do vyhriatej rúry.
- Pokračujte so zvyšným maslom a cestom, aby ste vytvorili ďalšie lievance (malo by vám ich vyjsť 12).
- Zatiaľ čo vyprážate lievance, uvarte si vajcia.
- Priveďte do varu vodu v strednom hrnci.
- Rozbite vajcia do kávovej šálky.
- Roztočte vodu a opatrne do nej vložte vajíčko zo šálky.
- Opakujte s ďalším vajcom.
- Varte 3–4 minúty, kým bielky nestuhnú a žĺtok nezmäkne (nadvihnite vajíčko štrbinovou lyžičkou a jemne prevarte).
- Preložte do plytkej misky s teplou vodou.
- Opakujte so zvyšnými vajcami.
- Na servírovanie navrstvite na každý tanier tri lievance so zvyšnou jarnou cibuľkou a syrom.
- Ozdobte guacamole, slaninou a sadeným vajcom.