Alternacia gréckeho receptu na slaný syrový koláč. Tento luxusný koláč je plnený hneď tromi druhmi lahodných syrov, ktoré sa vzájomne perfektne dopĺňajú. Mozzarella, feta a haloumi s medovými hruškami je kombinácia, ktorá vám nedovolí prestať.
Čo budeme potrebovať
Na koláč
- 250 g lístkového cesta
- 60 g masla (rozpusteného)
- 200 g fety (rozdrobené)
- 150 g halloumi (nastrúhané)
- 125 g mozzarelly (nastrúhané)
Na zálievku
- 80 g medu
- Vetvička rozmarínu
- Šťava z ½ citróna
- 2 hrušky (nakrájané na plátky)
- 50 g vlašských orechov
- Čakanka
- Chilli
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Do menšej panvice pridáme med, rozmarín a šťavu z citróna
- Pomaly zahrievame, aby sa med rozpustil
- Nakrájané hrušky vyskladáme na plech vyložený papierom na pečenie
- Potrieme ich trochou medovej zmesi a vložíme ich do rúry
- Hrušky takto pečieme zhruba 20 minút, kým nie sú prepečené a hnedasté
- Na posledných 5 minút pečenia k nim pridáme vlašské orechy
- Na pomúčenej ploche si vyvaľkáme lístkové cesto
- Cesto musí byť dostatočne rozvaľkané, aby nám zostalo aj na hornú vrstvu, ktorú budeme prikrývať náplň v koláči
- Vyvaľkané cesto potom vložíme do formy na pečenie a vtlačíme ho do jej dna
- Cesto potrieme rozpusteným maslom
- Fetu, mozzarellu a halloumi zmiešame v jednej miske
- Syrovú zmes osolíme a okoreníme
- Keď je všetko premiešané, tak syrovú zmes navrstvíme na cesto
- Náplň zakryjeme zvyšným cestom
- Koláč vložíme do rúry a pečieme po dobu 25-30 minút
- Keď je koláč zlatistý, tak ho vyberieme a opatrne ho preklopíme na tanier
- Med, ktorý nám zostal, znovu rozohrejeme a pridáme ocot
- Medovou zmesou koláč prelejeme
- Navrch naaranžujeme opečené medové hrušky, orechy a jednotlivé lístky čakanky
- Na podávanie koláč ešte posypeme chilli