Zapečený karfiol je obľúbený recept s touto chutnou zeleninou, ale táto verzia z juhu Európy povyšuje tento pokrm na oveľa vyšší level. Ostatne ochutnajte a presvedčte sa sami. Omrknite aj recepty na talianske polievky , niektorá z nich by sa určite hodila práve k tomuto pokrmu.
Ingrediencie:
- 1 stredne veľký karfiol nakrájaný na ružičky
- 1 veľká červená paprika nakrájaná na menšie kúsky (môže byť aj žltá či oranžová)
- 1 nakrájaná stredne veľká cibuľa
- 1/2 zväzku nasekaného čerstvého kôpru
- 3 polievkové lyžice balzamikového octu
- 2 lyžice bieleho vínneho octu
- 2 lyžičky extra panenského olivového oleja
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti (môže byť aj štvorfarebné korenie)
Postup:
- Pripravíme si marinovacie vrecko, dáme doň karfiol, papriku, cibuľu, kôpor, balzamikový ocot, biely vínny ocot aj olivový olej a všetko dôkladne pretrepeme, aby sa jednotlivé suroviny prepojili.
- Akonáhle máme hotovo, uložíme sáčok do chladničky a necháme zhruba 2 – 3 hodiny marinovať, pričom ho vždy po pol hodine otočíme.
- Po uplynutí doby na marinovanie si predhrejeme rúru na 220 stupňov.
- Vyberieme vrecko z chladničky, otvoríme, zmes osolíme, okoreníme, znova vrecko uzavrieme a opäť čo najviac pretrepeme.
- Obsah vrecúška nasypeme do zapekacej misky alebo pekáča.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 30 minút, až kým nie je karfiol mäkký. Občas počas pečenia zamiešame.
Tip: Je možné pridať do marinovacieho vrecka aj 1 – 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky.