Korenené mleté morčacie mäso zabalené do listov čierneho kelu je skvelý spôsob, ako skombinovať zeleninu bohatú na živiny s bielkovinou, ktorá je vylepšená talianskym korením. Blanšírujte, rolujte a varte!
Ingrediencie:
- 6–7 veľkých listov čierneho kelu
- 500 g mletého morčacieho mäsa
- 2 lyžičky sušeného oregana
- 2 a 1/2 lyžičky sušenej bazalky
- 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
- 1 lyžička sušenej cibule
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžičky olivového oleja
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy + viac podľa potreby
Postup
- Zo zhruba 6–7 veľkých listov čierneho kelu odrežte hrubú stonku, pričom hornú polovicu nechajte neporušenú.
- Priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci, potom jeden po druhom ponorte každý list kelu do vody na 10–12 sekúnd a potom rýchlo preneste do misky s ľadovou vodou (namočte na ďalších 10–12 sekúnd).
- Každý list položte na veľký uterák a osušte.
- Sušené bylinky zmiešajte s mletým morčacím, naberte zhruba 1/4 až 1/3 šálky morčacej zmesi a umiestnite do blízkosti hornej časti listu kelu.
- Sklopte list okolo hornej časti náplne, potom list pomaly otočte okolo náplne, zasuňte strany a poriadne zarolujte.
- Akonáhle máte závitky pripravené, rozohrejte 2 lyžičky olivového oleja na veľkej panvici na strednom plameni a vložte závitky na panvicu.
- Zakryte panvicu pokrievkou a varte štyri minúty.
- Potom snímte pokrievku, pomocou kuchynských klieští jemne otočte závitky a znížte teplotu na strednú/nízku.
- Varte ďalších 8 minút.
- Zalejte závitky citrónovou šťavou a potom vyberte z panvice.
- Podávajte ihneď alebo nechajte vychladnúť.
- Keď ste pripravení servírovať, nakrájajte závitky ostrým nožom na tretiny alebo na štvrtiny.
- Ak chcete, pokvapkajte ešte trochou citrónovej šťavy.