Upečte si domácu kváskovú focacciu z tých najlepších surovín. Pokiaľ celé cesto nespracujete, uložte ho do chladničky, kde 2-4 dni vydrží.
Ingrediencie na rozkvas
- 25 g pšeničného či ražného kvásku
- 90 ml vody
- 100 g hladkej múky
Zvyšné ingrediencie
- 250 ml vody + lyžice na dohotovenie
- 400 g hladkej múky
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- drobet rozmarínu
- 2 strúčiky cesnaku
- hrubá soľ
Postup
- Najprv si pripravíte rozkvas tak, že všetky suroviny naň zmiešate a necháte 8-10 hodín v teple kysnúť.
- V mise zmiešajte hotový kvások a pridajte zvyšné suroviny – múku, vodu, olivový olej a soľ. Uhneťte voľné cesto, ktoré vložíte do olivového oleja vytretej misy a necháte tak 40-45 minút kysnúť.
- Cesto potom poprekladajte, zakryte a uložte na noc do chladničky.
- Pred samotným pečením rozohrejte rúru na 220 °C. Plech vyložte papierom na pečenie a potrite trochou olivového oleja.
- Nakysnuté cesto vyškrabnite na plech a naolejovanými prstami ho jamkou roztiahnite po plechu, pričom zanechajte výšku 2 cm.
- Olúpte a nakrájajte cesnak na malé kúsky, ktoré zapichnite hlboko do cesta. Rovnako zapichajte čerstvý rozmarín. Cesto môžete ozdobiť ešte napríklad cherry paradajkami, ktoré do tiež do cesta vtlačíte.
- V mise rozšľahajte olivový olej s lyžicou vody a po celej ploche focacciu pokvapkajte. Nakoniec posypte hrubou soľou a dajte piecť do predhriatej rúry dozlatista po dobu 25-35 minút.
- Po upečení si focacciu vychutnajte s čímkoľvek, čo máte radi.
Máte radi plnené pečivo? Máme pre vás ďalších 7 receptov na slané pečivo s náplňou !