Taliansky koláč z hrozna

Taliansky koláč z hrozna

Torta Bertolina je tradičný taliansky koláč pripravovaný na jeseň. Jedná sa o voňavú a delikátnu pochúťku, po ktorej si budete olizovať prsty!

Ingrediencie

  • 500 g červeného hrozna
  • 90 g masla izbovej teploty
  • 100 g trstinového cukru plus 2 lyžice na hrozno
  • 2 veľké vajcia izbovej teploty
  • 60 ml mlieka izbovej teploty
  • ½ lyžička vanilkového extraktu
  • 250 g hladkej múky plus 1 polievková lyžica na hrozno
  • 16 g prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup

  1. Hrozno jemne umyjeme, oddelíme ich bez toho, aby sme ich zničili a položíme ich na čistú handričku, aby uschli.
  2. Múku s práškom do pečiva a štipkou soli preosejeme do misky.
  3. Do misky stolného mixéra pridáme maslo a cukor a za pomocou lopatkového nástavca ich spracovávame cca 5 minút na nízky stupeň, alebo pokiaľ zmes nie je ľahká a nadýchaná.
  4. Počas mixovania pridávame po jednom vajíčko a vanilku a poriadne zapracujeme.
  5. Pridáme trochu mlieka, časť múčnej zmesi, potom zvyšok mlieka a nakoniec aj zvyšok múčnej zmesi.
  6. Všetko premiešame.
  7. Tortovú formu s priemerom 20 cm vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie.
  8. V miske zmiešame hrozno s 1 malou lyžicou múky.
  9. Nalejeme polovicu cesta do formy a poriadne zahladíme.
  10. Polovicu hrozna rozložíme na cesto.
  11. Posypeme 1 lyžicou trstinového cukru.
  12. Potom zakryjeme hrozno zvyšným cestom a zahladíme čistou mokrou lyžicou.
  13. Zostávajúce hrozno vyskladáme na povrch a posypeme poslednou lyžicou trstinového cukru.
  14. Pečieme koláč v predhriatej rúre s teplotou 180°C po dobu 55 – 60 minút, pričom ho po prvých 35 – 40 minútach skontrolujeme.
  15. Koláč je hotový, až keď je špajľa, ktorú zapichneme dovnútra po vybratí suchá.
  16. Pokiaľ vrchná časť rýchlo zhnedne, prikryjeme ju fóliou.
  17. Akonáhle je koláč hotový, vyberieme ho z rúry a necháme ho na stojane vychladnúť po dobu 5 – 10 minút.
  18. Potom ho môžete vybrať z formy a nechať ho úplne vychladnúť.
  19. Akonáhle je koláč studený, servírujeme.
Koláč s hroznom na stojane.
www.alchetron.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.