Torta Bertolina je tradičný taliansky koláč pripravovaný na jeseň. Jedná sa o voňavú a delikátnu pochúťku, po ktorej si budete olizovať prsty!
Ingrediencie
- 500 g červeného hrozna
- 90 g masla izbovej teploty
- 100 g trstinového cukru plus 2 lyžice na hrozno
- 2 veľké vajcia izbovej teploty
- 60 ml mlieka izbovej teploty
- ½ lyžička vanilkového extraktu
- 250 g hladkej múky plus 1 polievková lyžica na hrozno
- 16 g prášku do pečiva
- štipka soli
Postup
- Hrozno jemne umyjeme, oddelíme ich bez toho, aby sme ich zničili a položíme ich na čistú handričku, aby uschli.
- Múku s práškom do pečiva a štipkou soli preosejeme do misky.
- Do misky stolného mixéra pridáme maslo a cukor a za pomocou lopatkového nástavca ich spracovávame cca 5 minút na nízky stupeň, alebo pokiaľ zmes nie je ľahká a nadýchaná.
- Počas mixovania pridávame po jednom vajíčko a vanilku a poriadne zapracujeme.
- Pridáme trochu mlieka, časť múčnej zmesi, potom zvyšok mlieka a nakoniec aj zvyšok múčnej zmesi.
- Všetko premiešame.
- Tortovú formu s priemerom 20 cm vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie.
- V miske zmiešame hrozno s 1 malou lyžicou múky.
- Nalejeme polovicu cesta do formy a poriadne zahladíme.
- Polovicu hrozna rozložíme na cesto.
- Posypeme 1 lyžicou trstinového cukru.
- Potom zakryjeme hrozno zvyšným cestom a zahladíme čistou mokrou lyžicou.
- Zostávajúce hrozno vyskladáme na povrch a posypeme poslednou lyžicou trstinového cukru.
- Pečieme koláč v predhriatej rúre s teplotou 180°C po dobu 55 – 60 minút, pričom ho po prvých 35 – 40 minútach skontrolujeme.
- Koláč je hotový, až keď je špajľa, ktorú zapichneme dovnútra po vybratí suchá.
- Pokiaľ vrchná časť rýchlo zhnedne, prikryjeme ju fóliou.
- Akonáhle je koláč hotový, vyberieme ho z rúry a necháme ho na stojane vychladnúť po dobu 5 – 10 minút.
- Potom ho môžete vybrať z formy a nechať ho úplne vychladnúť.
- Akonáhle je koláč studený, servírujeme.