Taliansky veľkonočný chlieb

Taliansky veľkonočný chlieb

Keď už sme pre vás hľadali zaujímavé recepty na veľkonočných judášov, zabrúsili sme aj do talianskych pochúťok a objavili recept, ktorý sa veľmi podobá tomu nášmu, má takmer totožnú prípravu aj konzistenciu cesta. Prečo neskúsiť na Veľkú noc aj sladkú dobrotu z inej svetovej kuchyne.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 a 3/4 hrnčeka hladkej múky
  • Štipka soli
  • Strúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 2 a 1/2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 1/4 hrnčeka vlažného mlieka
  • 1 vrecko sušeného droždia
  • 2 vajcia
  • 1/2 hrnčeka zmäknutého nesoleného masla
  • 1/4 lyžičky soli

Na potretie:

  • 1 vajce
  • 1 lyžica vlažnej vody

Na polevu:

  • Cukrové zdobenie

Postup:

  • Do nádoby kuchynského robota alebo stojanového mixéra dáme múku, soľ, citrónovú kôru, cukor a uprostred utvoríme jamku.
  • Rozdrobíme doň droždie, pridáme vlažné mlieko a vidličkou trochu premiešame. Prihodíme vajcia, nasadíme hnetací hák na cesto a zapneme cca na 1 minútu.
  • Misku zakryjeme plastovým vekom a necháme 2 hodiny kysnúť, pričom každých 30 minút preložíme konce cesta do stredu. Opakujeme to celkom 4-krát.
  • Po dvoch hodinách pridáme maslo a na strednú rýchlosť znova začneme cesto hniesť. Necháme znova 10 minút odpočinúť.
  • Po uplynutí tejto doby zapneme miesenie znova a necháme ho pri strednej rýchlosti pracovať cca 6 minút, až je cesto hladké a nelepí sa na steny misy.
  • Vezmeme sklenenú misku, vymastíme olejom, vložíme do nej hotové cesto, zakryjeme potravinovou fóliou a dáme na 2 hodiny do chladničky.
  • Potom si pomúčime pracovnú plochu a cesto na ňu vyklopíme. Rozdelíme na 8 častí a všetky vyvaľkáme ako lano na dĺžku 25 – 30 cm.
  • Vždy spojíme 2 laná k sebe na jednom konci a otáčame jedno cez druhé, až spojíme druhé dva konce a vytvarujeme z nich kruh/veniec.
  • Takto spracujeme aj ostatné kúsky cesta. Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, zakryjeme utierkou a necháme 2 hodiny na teplom mieste kysnúť.
  • Našľaháme 1 vajce s vodou, potrieme všetky vence a posypeme cukrovým zdobením.
  • Predhrejeme si rúru na 190 stupňov a pečieme 20 minút dozlatista.
  • Upečené buchty zložíme z plechu, dáme na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.
Veľkonočné judáša v talianskom štýle.
Zdroj: https://anitalianinmykitchen.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.