Prekvapte svoje chuťové poháriky.
Ingrediencie
- 150 g hladkej múky
- 80 g masla, na kocky
- 80 g strúhaného čedaru
- 3 vajcia + 1 vaječný žĺtok navyše
- 100 g gorgonzola dolca
- 200 ml kyslej smotany
- 75 g majonézy
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 zelené jablko
- 1 červené jablko
- 35 g opečených vlašských orechov, nasekaných
- 1 stonka zeleru
Postup
- Na cesto zmiešajte a rozmixujte múku, maslo, čedar a štipkou soli, kým zmes nebude pripomínať jemné drobčeky.
- Pridajte 1 vajce a mixujte, kým sa zmes nespojí.
- Tvarujte do guličiek, zatvorte do igelitu a nechajte aspoň 30 minút odpočívať v chladničke.
- Po uplynulej dobe z guličiek vyvaľkajte placky, ktoré následne vtlačíte do formičiek na tartaletky. Nechajte opäť 15 minút odpočívať.
- Predhrejte rúru na 200 ° C a formičky s cestom vyložte papierom na pečenie a zaťažte ryžou alebo fazuľami.
- Vložte do rúry a pečte 10 minút, potom odstráňte papiere na pečenie s ryžou či fazuľami a pečte ďalšie 3 minúty, kým nie je cesto zlaté.
- Rozdeľte 50 g syra medzi koláče.
- Zostávajúce 2 vajcia rozšľahajte s extra žĺtkom a kyslou smotanou. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Krémom naplníme cesto vo formičkách a pečieme ďalšie ďalších 10 minút, kým krém nestuhne.
- Medzitým vyšľahajte majonézu, citrónovú šťavu, zvyšné 50 g syra a 2 lyžice vody do hladka.
- Jablká opláchnite a nakrájajte na tenké plátky, premiešajte s orechmi a zelerom nakrájaným na prúžky.
- Zmes z jabĺk nakoniec umiestnite na vrch koláčikov a podávajte.