Tarte tatín z lístkového cesta

Tarte tatín z lístkového cesta

Francúzska kuchyňa má svoje osobité kúzlo, zvlášť pokiaľ ide o sladučké múčniky a dezerty. Kombinácia ovocia s karamelom je jedinečná a má senzačnú chuť. Vďaka použitiu hotového cesta je navyše behom chvíle hotovo a môže sa ísť hodovať.

Ingrediencie:

  • Hladká múka na posypanie
  • 500 g lístkového cesta
  • 800 g menších jabĺk (ideálne zmes sladkých a kyslých odrôd)
  • 100 g práškového cukru
  • 100 ml Calvadosu
  • 1 vanilkový struk (pozdĺžne rozpolíme a vyškriabeme dreň)
  • 50 g masla nakrájaného na kocky

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 190 stupňov.
  • Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme hotové lístkové cesto na kruh s veľkosťou cca 28 – 32 cm pri hrúbke asi 0,5 – 1 cm. Cesto dajte zatiaľ na jednu stranu. Jablká olúpeme, potom ich vodorovne rozpolíme a pomocou lyžičky zbavíme jadrovníka.
  • Zapekaciu panvicu dáme na sporák pri strednej teplote, pridáme cukor, Calvados, vanilkovú dreň aj struk. Cukor necháme rozpustiť a varíme, kým zo zmesi nevznikne svetlý karamel.
  • Pracujeme s maximálnou opatrnosťou a nikdy neochutnávame horúci karamel, aby nedošlo k nepríjemnému popáleniu.
  • Akonáhle karamel získa gaštanovo hnedý nádych, vložíme delené jablká. Opatrne všetko na panvici premiešame a varíme cca 5 minút, kým jablká nezačnú mäknúť a nezačnú voňať.
  • Pridáme nakrájané maslo, a nakoniec zaklopíme vyváľaným plátom cesta. Uhladíme a okraje opatrne zasunieme okolo jabĺk pomocou varešky, tým nehrozí, že sa dotkneme horúceho karamelu.
  • Tarte Tatin vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 25 až 30 minút dozlatista.
  • Hotové vyberieme z rúry as maximálnou opatrnosťou vyklopíme na servírovací tanier. Pre istotu použijeme rukavice určené na manipuláciu pri pečení.
  • Necháme asi tak 15 minút odpočívať, aby karamel vychladol. Potom rozdelíme na jednotlivé porcie a ozdobíme crème fraîche alebo zmrzlinou.
Koláč z lístkového cesta s mäkkým šťavnatým ovocím a chrumkavým karamelom podľa Jamie Olivera.
Zdroj: https://www.jamieoliver.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.