Energia zbalená na cesty v okrúhlom a nadýchanom podaní. Vychutnajte si tieto recepty na tatrankové guličky 4 x inak a uvidíte, ako vás táto sladkosť dostane do kolien!
Recepty sú rýchle, bez zbytočného zdržovania, z pár ingrediencií a hlavne za pár korún.
Zbaľte si ich ako desiatu na cesty, pre okamžité dobitie energie alebo ich servírujte ako ďalší vianočný druh cukroví! Záleží len a len na vás, ako si túto dobrotu rozhodnete vychutnať!
Čím začnete?
Naše recepty
Ako vznikli Tatranky?
Táto skvelá oblátka s krémovou náplňou vzniká v roku 1945, kedy počas vojny sa ukazuje ako najlepšie obdobie na príchod nového nápadu. V povojnovom období sa totiž zdvihol dopyt po čomkoľvek sladkom.
V čase jej vzniku mala sušienka tvar trojuholníka, ktorý odkazoval na vrcholky slovenských hôr Tatier.
Tatranky sa skladali zo šiestich sušienkových plátov premazávaných lieskovoorieškovým krémom a po stranách máčané v čokoláde, receptúra samozrejme zostáva až do dnešnej doby tajná.
O oblátky bol obrovský záujem, čo ale komplikovala skutočnosť, že čokoláda bola nanášaná ručne, a to výrobu značne spomaľovalo a trh nemohol byť dostatočne zásobený.
Vďaka inovatívnemu nápadu, ktorý tento problém vyriešil, sa výroba mohla rozbehnúť naplno a výroba zo zvýšila z necelých 40 kilogramov denne na 2 tony denne.
Neskôr sa zmenil aj tvar sušienky. Jednak trojuholníky sa ukázali ako neefektívne na výrobu s veľkým množstvom odpadu a navyše sa zle balili. Preto sa prešlo k obdĺžnikovému tvaru.