To, že sa dajú z tekvice pripraviť luxusné dezerty, vieme asi všetci. Ale už ste skúšali tekvicovú roládu? Mäkké piškótové cesto s tekvicovou príchuťou plnené tou najkrémovejšou kokosovou náplňou poteší vaše chuťové bunky a vy nikdy nebudete mať tejto lahôdky dosť!
Čo budete potrebovať
- 5 vajec, oddelených na žĺtky a bielky
- 2/3 šálky cukru
- 1/3 šálky konzervovaného tekvicového pyré
- 1 lyžička škorice
- 2/3 šálky tortovej múky
- soľ
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 šálka rozpusteného masla plus 3 lyžice navyše
- 3 šálky práškového cukru plus navyše
- 1 lyžička kokosového extraktu
- 1 lyžica smotany na šľahanie
- 1 šálka strúhaného kokosu
Postup
- Kokos rozložte v rovnomernej vrstve na plech.
- Pečte 15-20 minút v rúre vyhriatej na 150 stupňov Celzia a každých 5 minút premiešajte, aby sa nepripálil.
- Nechajte vychladnúť.
- Predhrejte rúru na 190°C.
- Postriekajte plech na pečenie olejom v spreji a vyložte papierom na pečenie.
- Pečiaci papier opäť postriekajte olejom v spreji a dajte bokom.
- V mise ušľahajte žĺtky do hustej a zlatistej zmesi.
- Postupne zašľahajte 1/3 šálky cukru, tekvicové pyré a škoricu.
- V mise mixéra šľahajte bielky pomocou šľahacieho nástavca, kým sa v nich nezačnú tvoriť polomäkké vrcholky.
- Postupne zašľahajte 1/3 šálky zvyšného cukru a pokračujte v šľahaní, kým sa zo zmesi netvoria tuhé vrcholy.
- Opatrne vmiešajte do žĺtkovej zmesi.
- Zmiešajte tortovú múku, ¼ lyžičky soli a jedlú sódu a potom primiešajte 3 lyžice rozpusteného maslo.
- Premiešajte s vaječnou zmesou a cesto nalejte na pripravený plech.
- Pečte 12 minút.
- Po vytiahnutí z rúry cesto ihneď posypte práškovým cukrom.
- Opatrne cesto vyklopte na čistú utierku posypanú práškovým cukrom.
- Odstráňte papier na pečenie.
- Rolujte cesto pomocou uteráka, počnúc kratším koncom.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravte náplň.
- V mise mixéra vyšľahajte 1 šálku masla do ľahkej a nadýchanej konzistencie.
- Po jednej šálke pomaly zašľahajte práškový cukor.
- Pridajte kokosový extrakt, smotanu a štipku soli.
- Miešajte, kým nebudete mať hladký krém.
- Primiešajte kokos.
- Pomaly rozbaľte cesto.
- Celé cesto potrite maslovým krémom.
- Opatrne roládu zrolujte a položte na servírovací tanier švom dole.
- V prípade potreby orežte konce.
- Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na buchty z tekvice na posedenie pri popoludňajšej káve. Máme pre vás 9 luxusných variantov!