Táto buchta z tekvice je obľúbená vďaka zmesi korenia, ktorou je prevoňaná, ale aj vláčnosťou a jemnosťou. Navyše je hotová rýchlosťou blesku.
Ingrediencie:
- 1 hrnček teplého mlieka
- 1/2 hrnčeka hnedého cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 1 vrecko instantného droždia
- 1/2 hrnčeka rozvarenej tekvice
- 1/2 hrnčeka zmäknutého masla
- 2 lyžičky škorice
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 4 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru
- 1/4 lyžičky nového korenia
- Štipka mletého klinčeka
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
Postup:
- Do misy ďalej teplé mlieko a pridáme soľ s cukrom.
- Dôkladne rozmiešame a prisypeme instantné droždie.
- Chvíľku počkáme a prihodíme zmäkčené maslo, tekvicu, korenie, vanilku a miešame, kým sa všetko nespojí.
- Po častiach zapracujeme múku, a keď máme už posledné, vyklopíme cesto na dosku a poriadne miesime.
- Dobré je, aby sa cesto hnetlo minimálne 7 minút. Vďaka tomu bude hladké a elastické.
- Správne vypracované cesto musí zostať ľahko lepkavé, ale nesmie sa lepiť na ruky.
- Pripravíme si sklenenú misku, vymastíme ju olejom, dáme do nej hotové cesto a zakryjeme.
- Odložíme na teplé miesto a necháme 35 minút kysnúť.
- Potom cesto vyklopíme z misky, znova trochu prehniteme a potom rozdelíme na 15 rovnakých guličiek.
- Samozrejme, že ich môže byť viac či menej, záleží na tom, aké veľké urobíme.
- Hotové buchty naukladáme do pekáča, ktorý vyložíme papierom na pečenie.
- Zakryjeme, a ešte ich dáme na 20 minút kysnúť na teplé miesto.
- Potom si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
- Buchty vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 20 minút, aby bol ich povrch zlatohnedý.
- Upečené pocukrujeme.
Tip: Kto si chce trochu dopriať, môže buchty rozpoliť, namazať obľúbenou marmeládou a ešte namočiť do čokoládovej polevy.
Tip: Podávame s obľúbenou polevou, ako je napríklad karamelová, čokoládová, pomarančová alebo len tak so šľahačkou či zmrzlinou.