Týmto rizotom s maslovou tekvicou sa na prvom rande rozhodne blysnete! Potrebujete naň iba 10 ingrediencií, je dokonale krémové a plné príjemných jesenných chutí.
Čo budete potrebovať
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 stredná žltá cibuľa, nakrájaná
- 1/2 lyžičky morskej soli a viac podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie
- 2 šálky maslovej tekvice, nakrájané na cca 0,6 cm kocky
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 lyžička sušeného rozmarínu alebo šalvie
- 1 šálka nevarenej ryže Arborio
- ½ šálky suchého bieleho vína
- 4 šálky ohriateho zeleninového vývaru
- nakrájaná čerstvá petržlenová vňať alebo malé lístky šalvie na ozdobu (voliteľne)
- ½ šálky strúhaného pecorina alebo parmezánu na servírovanie (voliteľne)
Postup
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej na strednom plameni.
- Pridajte cibuľu, soľ a trochu mletého korenia korenia a restujte 2 až 3 minúty.
- Pridajte maslovú tekvicu a varte 6 až 8 minút.
- Ďalej pridajte cesnak, rozmarín a ryžu.
- Premiešajte a nechajte asi 1 minútu variť a potom priliať víno.
- Miešajte a varte 1 až 3 minúty, alebo pokiaľ sa víno nezvarí.
- Prilievajte vývar po ¾ šálke naraz a neustále miešajte, aby sa každý prídavok vývaru absorboval pred pridaním ďalšieho.
- Varte, kým maslová tekvica nezmäkne a rizoto nie je mäkké a krémové.
- Podľa chuti okoreňte.
- Ozdobte petržlenovou vňaťou alebo lístkami šalvie a podávajte podľa chuti so strúhaným syrom.
Vychutnajte si aj naše najlepšie recepty na zapečený ružičkový kel v rôznych obmenách! Vďaka nám si ju zamiluje každý. Ochutnajte ju so syrom, slaninou, zemiakmi, smotanou alebo na pikantný spôsob.