Smotanovú chuť tekvicového rizota krásne osvieži a odľahčí krevety, alebo iné morské plody. V kombinácii s vínom a šalviou je to úplne bez chybičky.
Ingrediencie
- 190 g Arborio ryže
- 1 biela cibuľa
- 400 g špagetovej tekvice
- 200 g kreviet
- 1 l zeleninového vývaru
- 125 ml bieleho vína
- 2 lyžice masla
- 3 lyžice olivového oleja
- soľ
- korenie
- čerstvá šalvia
Postup
- Tekvicu olúpte, očistite a pokrájajte na malé kocky.
- Rúru predhrejte na 180 °, tekvicu rozložte na vymastený plech, osoľte, okoreňte, premiešajte a dajte piecť na 20 minút.
- V hrnci zohrejte olivový olej, pridajte trochu masla, cibuľu a pozvoľna osmažte.
- Po 2 minútach prisypte ryžu, premiešajte, zalejte vínom a nechajte ho odpariť.
- Prilejte naberačku vývaru, premiešajte a počkajte kým ryža tekutinu absorbuje a potom prilejte ďalšiu naberačku. Priebežne miešajte. Pokračujte kým ryža nezmäkne na skus.
- Potom pridajte krevety a pečenú tekvicu a varte ešte 5 minút, podľa potreby prilejte ďalší vývar.
- Osoľte, okoreňte, vmiešajte čerstvú nadrobno nasekanú šalviu a môžete servírovať.