Stačí jediné slovo a pri pomyslení na tú smotanovú dobrotu vám musí okamžite tiecť sliny. Tento pokrm so špagetami z tekvice je rovnako bohatý na chuť ako jeho tradičný recept na špagety carbonara. Najlepšie na tom všetkom je, že tento variant je bohatý na chuť, s nízkym obsahom sacharidov!
Čo budeme potrebovať
- 2 stredné špagetové tekvice
- 250 g mrazeného hrášku
- 4 plátky slaniny (nakrájané na kocky)
- 2 vajcia
- 200 g strúhaného parmezánu
- 5 strúčikov nasekaného cesnaku
- Štipka soli
- Štipka čierneho korenia
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Tekvica si pozdĺžne rozrežeme a odstránime semienka
- Vnútorné časti potrieme zľahka olejom, osolíme a okoreníme
- Tekvica umiestnime na plech alebo do veľkej zapekacej misy
- Vložíme ju do predhriatej rúry a pečieme ju, kým úplne nezmäkne
- Približne jej budeme piecť 30-45 minút, podľa výkonnosti rúry
- Keď je tekvica upečená pomocou vidličky, si naškriabeme tekvicové špagety
- Jednotlivé vlákna by mali ísť jednoducho od seba oddeľovať, pokiaľ to nejde, vráťte tekvicu späť do rúry a pečte ďalších 10-15 minút
- Zatiaľ čo sa tekvica opeká, v panvici si na strednú teplotu osmažíme kúsky slaniny, kým nie je chrumkavá
- Slaninu potom z panvice vyberieme a dáme ju bokom
- Prebytočný tuk z panvice z časti (necháme si niečo málo na vyprážanie špaget) odstránime pomocou kuchynskej utierky
- Vedľa v miske si prešľaháme vajcia s parmezánom
- Teplotu pod panvicou stiahneme na minimum a pridáme do nej tekvicové špagety a hrášok
- Vhodíme cesnak
- Varíme asi minútu, aby sa cesnak rozvoňal
- Do panvice začneme za stáleho miešania prilievať vaječnú zmes s parmezánom
- Neustále miešame, aby sa tekvica v zmesi rovnomerne obalila
- Miešajte približne 8-10 minút, kým nevznikne hustá krémová omáčka
- V panvici nám vždy zostane trochu tekutiny z tekvice, tú môžeme sčasti odstrániť zvýšením teploty, ale pozor, aby sme to neprehnali a špagety nevysušili
- Špagety by mali vždy zostať pekne krémové
- Nakoniec vypneme teplotu na sporáku a vmiešame soľ, korenie, slaninu a hrášok
- Ochutnáme a dochutíme podľa našich preferencií
- Tekvicové špagety carbonara ihneď podávame
Tekvica sa v posledných rokoch stala hitom a surovinou číslo jedna v slovenských kuchyniach! jej obľúbenosť každým rokom stúpa, čo svedčí aj o množstve receptov, v ktorých sa objavuje. Pripojte sa do tohto davového šialenstva a pripravte z nej napríklad krémovú tekvicovú polievku v chladných zimných dňoch alebo rýchlovku v podobe tekvicovej nátierky s domácim pečivom, rovnako tak si môžete pochutnať na sladkých receptoch z tekvice .
S cuketami sa dá vytvoriť všeličo, trebárs aj lahodný múčnik! Neveríte? Skúste svojej rodine upiecť sladký dezert z cukety podľa našich receptov a uvidíte, že rozdiel nikto nespozná!