Pokiaľ patríte medzi milovníkov tradičného amerického cheesecaku, potom vás nesmie minúť ani jeho verzia z tekvice. Vďaka perníkovému koreniu je ako stvorená na osladenie jesenných dní a vychutnáte si ju ako s hrnčekom čaju, tak so šálkou dobrej kávy.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 200 g zázvorových alebo maslových sušienok
- 50 g cukru
- 45 g rozpusteného masla
Na náplň
- 840 g smotanového syra typu philadelphia, mascarpone, žervé
- 200 g cukru
- 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
- 450 g nastrúhanej a ľahko povarenej tekvice (pyré)
- 2 lyžičky perníkového korenia
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 4 vajcia
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C.
- Pomocou paličky alebo mixéra rozdrvte sušienky na omrvinky. Nasypte omrvinky do misy, pridajte cukor a rozpustené maslo a miešajte, kým sa úplne nezmiešajú.
- Ručne vtláčajte malé kúsky cesta do jednej rovnomernej vrstvy v tortovej forme s vysokým okrajom.
- Pečte 10 minút, potom vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Počas plnenia udržujte teplotu rúry na 160 °C.
- Vo veľkej mise zmiešajte smotanový syr, cukor a vanilkový extrakt, pokiaľ nie sú dobre spojené. Pridajte tekvicové pyré, perníkové korenie a mletú škoricu a dobre premiešajte. Nakoniec pridajte vajcia.
- Vlejte náplň do pripraveného korpusu a rovnomerne urovnajte.
- Pečte 55-65 minút. Potom vypnite rúru, a nechajte koláč v rúre ešte 1 hodinu. Potom opatrne vyberte z rúry, zakryte utierkou a nechajte odpočívať, kým úplne nevychladne (cca 2 h).
K tomuto koláču by sadla aj výborná káva. Kávovary DeLonghi sa o to môžu postarať.