Toto je NAJLEPŠÍ recept na koláč s tekvicou! Pripravte si ho s konzervovaným alebo čerstvým tekvicovým pyré kedykoľvek, keď vás prepadne nálada na pravú jesennú sladkú dobrotu.
Čo budeme potrebovať
- 2 veľké vajcia
- 1 veľký vaječný žĺtok
- 125 g hnedého cukru
- 80 g bieleho cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžičky škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- Štipka mletého muškátového orieška
- Štipka mletého klinčeka
- Štipka kardamómu
- 1/2 lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry
- 400 g tekvicového pyré
- 300 ml hustej smotany
- 1 lístkové cesto
Postup
- Vyložte hlbokú koláčovú formu lístkovým cestom a nechajte ho zmraziť aspoň na 30 minút.
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Zmiešajte vajcia, hnedý cukor, biely cukor, soľ, škoricu, mletý zázvor, muškátový oriešok, mletý klinček, kardamóm a citrónovú kôru.
- Vmiešame tekvicové pyré a smotanu.
- Šľahajte, kým nie je všetko dobre premiešané.
- Zmes bude tekutá, ale stuhne v rúre.
- Náplň nalejte do vychladeného cesta.
- Pečte v rúre pri vysokej teplote 200 stupňov po dobu 15 minút.
- Po 15 minútach znížte teplotu na 150 stupňov.
- Koláč je hotový, keď špička noža vložená do stredu vyjde vlhká, ale relatívne čistá.
- Stred by sa mal sotva hýbať. Pečieme 45 – 60 minút.
- Tekvicový koláč ochlaďte na mriežke po dobu 2 hodín.
- Podávajte so šľahačkou.
Vyskúšajte aj ďalšie osvedčené recepty na sladké rolády , ktoré môžete touto marmeládou naplniť!