Na toto rýchle a elegantné jedlo, obľúbené po celom Ríme, potrebujete iba 3 hlavné ingrediencie: teľacie rezne, prosciutto a čerstvú šalviu. Podávajte s jednoduchou omáčkou z talianskeho dezertného vína Marsala, ktorá je úplne luxusná!
Ingrediencie
- 8 teľacích rezňov
- soľ a čerstvo mleté korenie
- 16–24 tenkých plátkov prosciutta
- 16–24 čerstvých lístkov šalvie
- 1⁄2 hrnčeka hladkej múky
- 8 polievkových lyžíc extra panenského olivového oleja
- 12 polievkových lyžíc masla
- 1⁄4 šálky talianskeho dezertného vína Marsala
- 1 hrnček kuracieho vývaru
Postup
- Pomocou paličky na mäso naklepte teľacie rezne, jeden po druhom, medzi 2 listami plastovej fólie, kým nebude každý kus hrubý asi 0,3 cm.
- Ľahko dochuťte soľou (stačí málo, pretože prosciutto je slané) a korením podľa chuti.
- Položte 2–3 plátky prosciutta na každý kus teľacieho mäsa a jemne pritlačte prosciutto k teľaciemu, aby priľnulo.
- Na prosciutto položte 2–3 lístky šalvie a špáradlá ich prirobte do teľacieho mäsa.
- Nasypte múku na veľký tanier.
- Každý kus teľacieho mäsa obaľte v múke, straste prebytok a dajte bokom.
- V panvici rozohrejte 2 lyžice oleja a 2 lyžice masla na stredne vysokom plameni.
- Pridajte 2 kusy teľacieho mäsa a opekajte, raz otočte, kým nie je prosciutto chrumkavé a teľacie mäso ľahko opečené, asi 1 minútu z každej strany.
- Mäso preložte na tanier vyložený papierovou utierkou; zlejte a vylejte olej a maslo z panvice.
- Tento postup opakujte s ďalším olejom, maslom a zvyšným mäsom.
- Odstráňte a zlikvidujte špáradlá.
- Sceďte a vyhoďte olej a maslo z panvice.
- Panvicu vráťte na sporák a zahrejte ju na vysokom plameni.
- Pridajte Marsalu.
- Varte a zoškrabávajte pritom opečené kúsky, kým sa víno nezredukuje na polovicu, 1–2 minúty.
- Pridajte vývar a redukujte na polovicu, asi 3 minúty.
- Vmiešajte zvyšné 4 lyžice masla a znížte plameň na strednú teplotu.
- Vráťte mäso na panvicu; varte za občasného obracania, kým omáčka mierne nezhustne, 1–2 minúty.
- Preložte na tanier a podávajte pokvapkané omáčkou z panvice.
Vyskúšajte aj naše vynikajúce recepty na cukety plnené mletým mäsom , po ktorých sa budete oblizovať. Máme pre vás varianty s hovädzím, ale aj morčacím mäsom, pečené aj varené, talianske či mexické. Vyberte si tú vašu NAJ!