Teľacie Saltimbocca

Teľacie Saltimbocca

Na toto rýchle a elegantné jedlo, obľúbené po celom Ríme, potrebujete iba 3 hlavné ingrediencie: teľacie rezne, prosciutto a čerstvú šalviu. Podávajte s jednoduchou omáčkou z talianskeho dezertného vína Marsala, ktorá je úplne luxusná!

Ingrediencie

  • 8 teľacích rezňov
  • soľ a čerstvo mleté korenie
  • 16–24 tenkých plátkov prosciutta
  • 16–24 čerstvých lístkov šalvie
  • 1⁄2 hrnčeka hladkej múky
  • 8 polievkových lyžíc extra panenského olivového oleja
  • 12 polievkových lyžíc masla
  • 1⁄4 šálky talianskeho dezertného vína Marsala
  • 1 hrnček kuracieho vývaru

Postup

  1. Pomocou paličky na mäso naklepte teľacie rezne, jeden po druhom, medzi 2 listami plastovej fólie, kým nebude každý kus hrubý asi 0,3 cm.
  2. Ľahko dochuťte soľou (stačí málo, pretože prosciutto je slané) a korením podľa chuti.
  3. Položte 2–3 plátky prosciutta na každý kus teľacieho mäsa a jemne pritlačte prosciutto k teľaciemu, aby priľnulo.
  4. Na prosciutto položte 2–3 lístky šalvie a špáradlá ich prirobte do teľacieho mäsa.
  5. Nasypte múku na veľký tanier.
  6. Každý kus teľacieho mäsa obaľte v múke, straste prebytok a dajte bokom.
  7. V panvici rozohrejte 2 lyžice oleja a 2 lyžice masla na stredne vysokom plameni.
  8. Pridajte 2 kusy teľacieho mäsa a opekajte, raz otočte, kým nie je prosciutto chrumkavé a teľacie mäso ľahko opečené, asi 1 minútu z každej strany.
  9. Mäso preložte na tanier vyložený papierovou utierkou; zlejte a vylejte olej a maslo z panvice.
  10. Tento postup opakujte s ďalším olejom, maslom a zvyšným mäsom.
  11. Odstráňte a zlikvidujte špáradlá.
  12. Sceďte a vyhoďte olej a maslo z panvice.
  13. Panvicu vráťte na sporák a zahrejte ju na vysokom plameni.
  14. Pridajte Marsalu.
  15. Varte a zoškrabávajte pritom opečené kúsky, kým sa víno nezredukuje na polovicu, 1–2 minúty.
  16. Pridajte vývar a redukujte na polovicu, asi 3 minúty.
  17. Vmiešajte zvyšné 4 lyžice masla a znížte plameň na strednú teplotu.
  18. Vráťte mäso na panvicu; varte za občasného obracania, kým omáčka mierne nezhustne, 1–2 minúty.
  19. Preložte na tanier a podávajte pokvapkané omáčkou z panvice.
Teľacie rezne s prosciuttom a šalviou servírované na tanieri.
www.saveur.com

Vyskúšajte aj naše vynikajúce recepty na cukety plnené mletým mäsom , po ktorých sa budete oblizovať. Máme pre vás varianty s hovädzím, ale aj morčacím mäsom, pečené aj varené, talianske či mexické. Vyberte si tú vašu NAJ!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.