Výrazná chuť thajského karí v spojení so smotanovým kokosovým mliekom, výživným ružičkovým kelom, výdatnými sladkými zemiakmi a fazuľami nabitými bielkovinami dohromady vytvára úplne luxusnú zdravú polievku, ktorá vám iste vykúzli úsmev na tvári. Celé jedlo je navyše vegánske, bez oleja, rafinovaného cukru, lepku a vysoko spracovaných prísad.
INGREDIENCIA
- 500 g ružičkových kapustičiek, rozpolených alebo roztvorených (čerstvých alebo mrazených)
- 1 stredná žltá cibuľa, nakrájaná na kocky
- 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
- 1 lyžica nsekaného cesnaku
- 1 lyžica nasekaného zázvoru
- 1 šálka zeleninového vývaru
- 4 šálky vody (alebo vývaru)
- 4 lyžice červené kari pasty
- 1 stredný batát, olúpaný a nakrájaný na malé kocky
- 425 g konzervovaných fazule cannellini, scedených a prepláchnutých
- 400 ml kokosového mlieka light
- 1 lyžička limetkovej šťavy (voliteľne)
- 1 mrkva, nakrájaná na dlhé, veľmi tenké prúžky
- 2 až 4 šálky baby špenátu
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1 lyžička cibuľového prášku
- 1 lyžica sušenej cibule
- 1 a ½ lyžičky morskej soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
Voliteľne na ozdobenie:
- vločky červeného chilli
- limetkové klinky
- koriander
POSTUP
- Pripravte si kel tak, že odstránite tvrdé stopky na konci a potom kel nakrájate na jednotnú veľkosť.
- Ak sú veľké, rozštvrťte ich.
- Ak sú menšie, rozpoľte ich.
- Dajte bokom.
- Do veľkého hrnca pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a červenú papriku.
- Na strednom plameni restujte 5 až 7 minút, aby zmäkli.
- Pokiaľ sa začnú lepiť, pridajte kvapku vody.
- Akonáhle cibuľa a paprika zmäknú, stiahnite trochu plameň a pridajte nasekaný cesnak a zázvor, restujte 30 sekúnd.
- Potom pridajte zeleninový vývar, vodu, červenú karí pastu, cesnakový prášok, cibuľový prášok, sušenú cibuľu, morskú soľ a korenie.
- Dobre premiešajte.
- Zvýšte teplotu a priveďte zmes do varu, potom ihneď znížte na mierny plameň.
- Pridajte ružičkový kel, nakrájané batáty a fazuľu cannellini.
- Hrniec priklopte pokrievkou a varte 15 minút.
- Potom pridajte kokosové mlieko, limetkovú šťavu a tenké prúžky mrkvy, priklopte späť pokrievkou a varte, kým batáty a ružičkový kel nedosiahnu požadovanú mäkkosť, cca ďalších 7 až 15 minút.
- Pridajte špenát, varte jednu minútu.
- Jednotlivé porcie podávajte s drvenými vločkami červeného chilli, koriandrom a nechtíkmi limetky.
Ak ste milovníkmi pikantných ázijských chutí, nezabudnite vyskúšať aj naše recepty na výbornej kari kura !