Využite rôzne druhy čerstvej zeleniny a aromatickej jazmínovej ryže s lahodnou omáčkou. Je to perfektný recept na zdravú alternatívu na prípravu rýchlej večere alebo obeda.
Čo budeme potrebovať
Na ryžu
- 250 g jazmínovej ryže
- 500 ml vody
Na omáčku
- 3 lyžice ustricovej omáčky
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžičky rybej omáčky
- Lyžička medu
- 2 lyžice ryžového octu
Na zeleninu
- Cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 3 mrkvy (ošúpané a nakrájané na plátky)
- Červená paprika (nakrájané na kocky)
- 150 g zeleného hrášku
- 150 g nakrájanej huby shitake
- Chilli papričku
- 3-4 olúpané celé strúčiky cesnaku
- 5 cm olúpaného zázvoru
- 2 lyžice oleja na varenie
- Soľ
- Čerstvú bazalku (nasekanú)
Postup
- Ryžu uvaríme podľa návodu na obale a necháme ju vychladnúť.
- V malej mise zmiešame ustrícovú omáčku, sójovú omáčku, rybiu omáčku, med a ocot
- Všetko spoločne dobre premiešame a dáme bokom
- Najemno nasekáme červenú chilli papričku, strúčiky cesnaku a zázvor (je nastrúhame)
- Vo veľkej panvici rozohrejeme olej na strednú až vysokú teplotu
- Pridáme roztlačené chilli, cesnak, zázvor a smažíme asi minútu
- Potom pridáme cibuľu a varíme, kým nebude priehľadná
- Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, korenie, hrášok a huby a všetko varíme 2-3 minúty
- Potom pridáme pripravenú omáčku a dobre premiešame
- Teraz pridáme uvarenú ryžu a dobre premiešame so zeleninou a omáčkou
- V prípade potreby dosolíme
- Nakoniec pridáme nasekané čerstvé lístky bazalky a podávame teplé
Urobte si tematický ázijský večer ak receptom na vyprážanú ryžu pridajte niektorú z týchto typických ázijských polievok ako predjedlo a celú hostinu zakončite niektorým z týchto receptov na sladkú a chrumkavú baklavu ! Len nech to chrumká!