Milujete indickú kuchyňu? Alebo chcete len experimentovať a uvariť si niečo nové?
Vyskúšajte si tieto jednoduché recepty na tikka masale, ktoré zvládne naozaj každý.
Vyberte si variant, ktorý vás najviac láka a hurá do varenia!
Naše recepty
Čo sa skrýva pod pojmom masala korenia?
Za masalu môžeme považovať hneď niekoľko zmesí korenia a to vrátane karí. Každý typ masaly sa od seba líši farbou, chuťou aj zložením a majú skutočne široké spektrum využitia.
Data masala
Táto zmes korenia nie je tak typická ako napríklad zmes korenia do tikka masala. Je to zmes, ktorá sa používa na prípravu čaju – yogi. Tento čaj pôvodom z Indie sa pripravuje s mliekom a nesie názov masala alebo indický biely čaj.
Garam masala
Do zmesi garam masaly patrí predovšetkým koriander, zelený či čierny kardamóm, čierne korenie, klinčeky, muškátový oriešok, rímska rasca, bobkový list a tiež badián. Podrobné zloženie sa líši podľa indických oblastí.
Tandoori masala
Táto ľahko pikantná zmes korenia obsahuje cesnak, zázvor, rascu, chilli a soľ. Niekedy sa do tejto zmesi môže pridať aj muškátový oriešok, čierne korenie, bobkový list, horčičné semienko, kardamóm, grécke seno alebo kyselina citrónová. Týmito ingredienciami koreniaca zmes získa pikantný a ostrý nádych.
Čať masala
Táto zmes korenia obsahuje najmä indický rascu, mangový prášok, asafoetidu (čertovo lajno), čili, čiernu soľ, klinčeky, koriander, korenie, mätu a zázvor. Čať masala sa tradične pridáva do studenej kuchyne, ale dokonca sa hodí do ovocných či zeleninových štiav.
Curry masala
Kari masala má typicky žltkastú farbu a ukrýva suroviny ako je korenie, kurkuma, koriander, kardamóm, chilli, škorica, zázvor, muškátový oriešok, rímska rasca. Táto zmes korenia je skutočne nenahraditeľnou súčasťou indických jedál, ktoré obsahujú mäso, zeleninu a kokosové mlieko.
Nezabudnite na blížiacu sa grilovaciu sezónu a pripravte si tieto 4 druhy grilovacieho korenia!