Máte radi celozrnné či tmavé rožky? Žiadny problém pivné pečivo sa dá ľahko upiecť z múky celozrnnej či ražnej!
Ingrediencie:
- 200 g pšeničnej múky
- 300 g ražnej múky
- 200 ml svetlého piva
- 30 g čerstvého droždia
- 2 PL cukru
- 1 PL soli
- 2 PL chlebového korenia
- 3 PL slnečnicových semienok
- 2 PL repkového oleja
- 100 ml teplej vody
Postup:
- V mise zmiešajte všetky suché prísady, teda múky, cukor, chlebové korenie, soľ.
- Pridajte do nich kvások vytvorený z čerstvého droždia a malého množstva piva.
- Prilejte olej, vodu a pivo a vypracujte na hladké cesto. V prípade potreby pridajte viac piva alebo múky, cesto by sa nemalo lepiť.
- Cesto nechajte v mise prikrytej utierkou kysnúť najmenej 1 hodinu, lepšie 2 hodiny.
- Následne z cesta vytvarujte dve rovnaké guličky.
- Každú guľôčku vyvaľkajte na hrúbku asi 0,5 cm a nakrájajte ju na 8 trojuholníkov.
- Trojuholníky cesta zrolujte od kratšieho okraja a ohnite ich do tvaru rožkov.
- Pivné rožky položte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ich potom prikryté kysnúť ešte ďalších 30 minút.
- V medziobdobí si predhrejte rúru na 200 ° C a do rúry umiestnite malú misku s vodou.
- Pivné rožky pred vložením do rúry potrite vodou a posypte zmesou soli a semienok.
- Pečte približne 15-18 minút.