Recept na domáci chlieb z rúry si budú pochvaľovať predovšetkým tí, ktorí milujú mrkvu. Je úplne ideálnym raňajkovým chlebom. Stačí dodať maslo, marmeládu a úžas je na svete.
INGREDIENCIA
- 8 g sušeného droždia
- 1 a ⅓ hrnčeka vlažnej vody
- 1 lyžička hnedého cukru
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžičky instantnej kávy
- ¼ hrnčeka melasy
- 3 lyžičky rasce
- 3 lyžice masla
- 2 lyžičky soli
- 150 g mrkvy
- 1 a ⅓ hrnčeka tmavej ražnej múky
- 3 a ¼ hrnčeka hladkej pšeničnej múky
- 2 lyžice mlieka
POSTUP
- Do misy si dáme múky, soľ, kakao, cukor, kávu, melasu a droždie zmiešané s vodou.
- Pridáme tiež rascu, rozpustené maslo a nastrúhanú mrkvu.
- Vypracujeme cesto, dáme si záležať, miesime aspoň 5 minút.
- Potom ho necháme kysnúť v mise zakrytej utierkou na teplom mieste hodinu a pol.
- Potom ho stlačíme, aby z neho vyšiel vzduch a necháme opäť kysnúť hodinu a pol na pomúčenej doske.
- Rúru si predhrejeme na 220 ° C aj s plechom.
- Bochník si uprostred narežeme a potrieme mliekom.
- Dáme piecť na 30 minút.