Torrone alebo turecký med po taliansky

Torrone alebo turecký med po taliansky

Tento taliansky variant má mäkkú žuvačkovú konzistenciu a lieskové orechy sú nahradené mandľami a pistáciami. Ide o obľúbenú vianočnú sladkosť.

Ingrediencie

  • 280 g vylúpaných mandlí
  • 150 g vylúpaných nesolených pistácií
  • 200 g cukru
  • 200 g medu (najlepšie agátového)
  • 70 g bielkov
  • 60 g vody
  • 20 g práškového cukru
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • jedlý (oblátkový) papier

Postup

  • Na plech vyložený papierom na pečenie nasypte mandle a pistácie.
  • Vložte do rúry predhriatej na 150 °C a pečte približne 15 minút.
  • Medzitým dajte cukor a med do hrnca, pridajte malé množstvo vody a lyžičku citrónovej šťavy.
  • Na miernom ohni zahrievajte a miešajte, kým vznikne homogénna zmes.
  • Vypnite sporák a nechajte 5 minút vychladnúť.
  • Počas tejto doby vyšľahajte bielky s práškovým cukrom dotuha.
  • Vyšľahanú zmes opatrne vmiešajte k ostatným ingredienciám v hrnci.
  • Za stáleho miešania varte 20 až 25 minút na miernom ohni.
  • Do zmesi nasypte opražené, ešte teplé mandle a pistácie a dobre premiešajte.
  • Na plech vložte list jedlého papiera, naneste naň zmes na turecký med.
  • Uhlaďte špachtľou, položte druhý list oblátkového papiera a opatrne ho pritlačte, aby dobre priľnul.
  • Nechajte 12 hodín odležať na chladnom a suchom mieste.

Tento mäkký turecký med je možné skladovať na chladnom mieste mimo dosahu zdrojov vlhkosti a tepla po dobu jedného týždňa.

Torrone nakrájané na kúsky.
zdroj: tavolartegusto.it

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.