Tento taliansky variant má mäkkú žuvačkovú konzistenciu a lieskové orechy sú nahradené mandľami a pistáciami. Ide o obľúbenú vianočnú sladkosť.
Ingrediencie
- 280 g vylúpaných mandlí
- 150 g vylúpaných nesolených pistácií
- 200 g cukru
- 200 g medu (najlepšie agátového)
- 70 g bielkov
- 60 g vody
- 20 g práškového cukru
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- jedlý (oblátkový) papier
Postup
- Na plech vyložený papierom na pečenie nasypte mandle a pistácie.
- Vložte do rúry predhriatej na 150 °C a pečte približne 15 minút.
- Medzitým dajte cukor a med do hrnca, pridajte malé množstvo vody a lyžičku citrónovej šťavy.
- Na miernom ohni zahrievajte a miešajte, kým vznikne homogénna zmes.
- Vypnite sporák a nechajte 5 minút vychladnúť.
- Počas tejto doby vyšľahajte bielky s práškovým cukrom dotuha.
- Vyšľahanú zmes opatrne vmiešajte k ostatným ingredienciám v hrnci.
- Za stáleho miešania varte 20 až 25 minút na miernom ohni.
- Do zmesi nasypte opražené, ešte teplé mandle a pistácie a dobre premiešajte.
- Na plech vložte list jedlého papiera, naneste naň zmes na turecký med.
- Uhlaďte špachtľou, položte druhý list oblátkového papiera a opatrne ho pritlačte, aby dobre priľnul.
- Nechajte 12 hodín odležať na chladnom a suchom mieste.
Tento mäkký turecký med je možné skladovať na chladnom mieste mimo dosahu zdrojov vlhkosti a tepla po dobu jedného týždňa.