Zelenina je na pečenie veľmi obľúbená, zvlášť pokiaľ sa jedná o niečo dobré, a hlavne sladké na zub. Budete prekvapení, ako dobre môže takýto recept chutiť.
Ingrediencie:
Cesto:
- 2/3 hrnčeka rastlinného oleja
- 2 väčšie vajcia
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
- 1/2 hrnčeka hnedého cukru
- 1 1/2 hrnčeka strúhanej cukety
- 1 3/4 hrnčeka polohrubej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/4 lyžičky čerstvo strúhaného muškátového orieška
Na dohotovenie
- 3 lyžice neslaného masla
- 3 líca hnedého cukru
- 2 cukety
- 3 lyžice práškového cukru
Postup:
- Rúru nahrejeme na 170 stupňov a nachystáme si guľatú tortovú formu.
- V strednej miske zmiešame olej, vajcia, vanilku a oba cukry.
- Pridáme nastrúhanú cuketu a rozmiešame, aby neboli v ceste kúsky.
- Do malej misky dáme múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ, korenie a zamiešame.
- Suchú zmes presypeme do misy s cuketou a starostlivo rozšľaháme až do hladkého cesta.
- Keď máme hotové cesto, pripravíme si suroviny na dohotovenie.
- Na dno formy dáme neslané maslo a vložíme do rúry, aby sa rozpustilo.
- Vyberieme horúcu formu z rúry a dno posypeme polovicou hnedého cukru, práškovým cukrom a naukladáme naň plátky cukiet, aby bolo pokryté celé dno.
- Na cukety nalejeme pripravené cesto a dáme piecť na 30 až 35 minút.
- Akonáhle je špajľa po zasunutí do strednej časti čistá a cesto nelepí, môžeme perník vybrať z rúry.
- Počkáme 15 minút, aby trochu vychladol, a potom preklopíme z formy na tanier.
- Cuketa je teraz hore, takže ju posypeme zostávajúcim hnedým cukrom a pomocou flambovacej pištole necháme cukor ľahko zozlatnúť.
- Potom už len stačí nakrájať a konzumovať. Kto chce, môže ešte posypať práškovým cukrom alebo počákať čokoládovou polevou.