Citrón, jogurt a pistácie sú veľmi silnou trojkou. Keď sa spoja, vznikne vždy niečo chuťovo dokonalé a lahodné. Táto jogurtová bábovka je tak vynikajúca a tak úžasne vláčna, že sa o nej hovorí ako o torte.
Ostatne, keď sa na nej dá poleva a posyp, vyzerá naozaj ako skvostná torta, do ktorej sa s chuťou zahryznete, prípadne len na začiatku decentne ochutnáte vidličkou, než sa vrhnete na celý múčnik.
Ingrediencie:
- 2 chemicky neošetrené citróny + 6 lyžíc šťavy na polevu
- 120 g zmäknutého masla
- 180 g práškového cukru + 250 g na polevu
- Štipka soli
- 3 vajcia veľkosti L (5 vajec, ak máme veľkosť M)
- 250 g polohrubej múky
- 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
- 150 g gréckeho jogurtu
- 150 g vylúpaných pražených slaných pistácií
- Maslo a múku na formu
Postup:
- Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
- Citróny dôkladne umyjeme, utrieme do sucha a najskôr z neho postrúhame na jemnom strúhadle kôru.
- Potom ich prepolíme a dôkladne z nich vytlačíme šťavu.
- Do misy dáme maslo, cukor, štipku soli a šľaháme po dobu 5 minút.
- Potom vmiešame jedno vajce po druhom.
- Múku zmiešame s práškom do pečiva a po častiach ju zašľaháme do zmesi.
- Nakoniec pridáme jogurt, citrónovú šťavu aj kôru a všetko vymiešame do hladkého cesta.
- Nasekáme dve tretiny pistácií a vhodíme do cesta.
- Naposledy premiešame a nalejeme do formy, ktorú si predtým vymastíme rozpusteným maslom a vysypeme múkou.
- Pečieme pri 180 ° C asi 45 minút.
- Skontrolujeme, či v strednej časti cesto nelepí a pokiaľ nie, vyberieme z rúry a necháme 5 minút odpočívať.
- Potom vyklopíme bábovku z formy a necháme úplne vychladnúť.
- Keď je bábovka vychladnutá, zmiešame práškový cukor a 6 lyžíc citrónovej šťavy.
- Miešame tak dlho, až bude poleva krásne hladká a bez hrudiek.
- Polejeme bábovku a posypeme zvyšnou tretinou pistácií, ktoré nasekáme na drobné kúsky.