Pripravte si túto klasickú orechovú tortu, ktorá sa skvele hodí na akúkoľvek oslavu či spoločenskú udalosť. Všetkým touto sladkou pochúťkou vytrite chuťové bunky!
Ingrediencie na piškótu
- 280 g hladkej múky
- 250 g práškového cukru
- 250 g zmäknutého masla
- 4 vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- 100 ml silnej čiernej kávy
- 85 g nahrubo nasekaných orechov (vlašských, lieskových, mandlí,…) + na posyp
Ingrediencie na náplň
- 100 g práškového cukru
- 150 ml smotany na šľahanie
- 100 g mascarpone
Postup
- Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Dve tortové formy s priemerom 20 cm vymažte maslom a vysypte múkou. Odložte si bokom 2 lyžice kávy na náplň.
- Vo veľkej mise ušľahajte maslo, múku, cukor, prášok do pečiva, vajcia, vanilku a polovicu kávy. Šľahajte elektrickým šľahačom kým nezmiznú hrudky a cesto nebude vláčne a hladké.
- Vmiešajte najemno nasekané orechy, potom rozdeľte do foriem a jednu polovicu posypte nahrubo nasekanými vlašskými orechmi.
- Dajte ich piecť na 25-30 minút, kým nezozlátnu a nenadobudnú. Skúste špajľou, či už sú piškóty hotové.
- Koláč, ktorý ste neposypali orechmi, pokvapkajte zvyšnou kávou. Oba piškóty nechajte vychladnúť.
- Medzitým si pripravte náplň tak, že vyšľaháte práškový cukor, smotanu a mascarpone. Potom vmiešate odložené 2 lyžice kávy.
- Náplň rozotrite na vychladnutú piškótu, potom prikryjete druhým piškótom posypaným orechmi.
- Hotovú tortu môžete servírovať.
Pečiete radi? Skúste tiež niektorý zo 4 skvelých receptov na orechové rezy !