Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 12 vajec
- 2 lyžičky soli
- 12 lyžíc múky
- 12 lyžíc cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
Na sirup
- 120 g cukru
- 2 lyžice kakaa
- 150 ml vody
- 150 ml rumu
Na náplň
- 7 lyžíc višňového džemu
- 100 g hrozienok (alebo sušených brusníc)
Na polevu
- 3 bielky
- 8 lyžíc práškového cukru
- 2 lyžice višňovej šťavy
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Vymastíme si dve tortové formy a ich dno vyložíme papierom na pečenie
- Na korpus si oddelíme bielky od žĺtkov
- Žĺtky vyšľaháme so soľou, aby nám vznikol tuhý sneh
- Vo vedľajšej mise zmiešame žĺtky s cukrom
- Potom začneme pomaly vmiešavať múku s práškom do pečiva
- Keď je žĺtková zmes premiešaná, začneme opatrne zamiešavať vyšľahaný sneh
- Takto vytvorené cesto si rozdelíme do dvoch pripravených foriem a dáme piecť
- V rúre korpusy pečieme 20 – 25 minút
- Korpusy potom vyberieme a necháme ich na 10 minút schladiť vo forme
- Až potom ich z foriem vyberieme a necháme ich vychladnúť na mriežke
- Na prípravu sirupu vložíme všetky ingrediencie do väčšieho hrnca a privedieme do varu
- Zmes varíme asi 2 minúty
- Potom zložíme z platne a dáme bokom
- Jeden z korpusov nakrájame na malé kocky a vložíme ho do misy
- Pridáme hrozienka alebo brusnice
- Tieto nakrájané kocky začneme polievať uvareným sirupom
- Pozor, aby sme kocky korpusu nepremáčali, preto nám môže aj trochu sirupu zostať
- Druhý korpus si rozpolíme
- Jednu polovicu vložíme do guľatej tortovej formy a tú potrieme višňovou marmeládou
- Hore položíme namočené kocky korpusu
- Druhú polovicu korpusu potrieme taktiež višňovou marmeládou
- Tú položíme natretou stranou dole na sirupom poliate kocky
- Tortu prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme ho
- Tortu takto zaťaženú dáme do chladničky
- Druhý deň si vyšľaháme na vodnom kúpeli s vriacou vodou tri bielky a cukor
- Keď sa začnú vytvárať tuhé vrcholky, pridáme višňovú šťavu
- Pokračujeme v šľahaní do veľmi hustej a pevnej konzistencie
- Z torty odstránime formu a potrieme ju bielkovou polevou
- Tortu si dozdobíme podľa nášho priania, napríklad sušeným ovocím
Ak premýšľate ako si tento recept ešte viac vyšperkovať, je to možné s domácou marmeládou. Ak neviete ako na nej pozrite sa tu na tietorecepty na domácej marmelády.