Jednoduchá a rýchla, presne taká je táto buchta z banánov, po ktorej sa u vás len zapráši. Je úžasne vláčna, jemná a prevonia celú domácnosť.
Ingrediencie:
Cesto:
- 125 g zmäknutého masla
- 110 g trstinového cukru
- 2 vrecká vanilkového cukru
- 2 vajcia veľkosti L
- 3 veľmi zrelé banány
- 1 polievkovú lyžicu mlieka
- 225 g samokypriacej múky
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžica rumu
Vanilkovo-citrónová poleva:
- 150 g práškového cukru
- 10 g rozpusteného masla
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy z chemicky neošetreného citróna
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov. Ak máme teplovzdušnú, stačí 160 °C. Nachystáme si guľatú tortovú formu a vyložíme ju papierom na pečenie.
- Do misy dáme maslo, cukor, vanilku a našľaháme, aby bola zmes pekne nadýchaná a krémová. Po jednom pridáme vajcia a každé dôkladne zašľaháme.
- Vidličkou roztlačíme v malej miske banány a prihodíme do maslovej zmesi. Premiešame a vmiešame mlieko.
- Múku so škoricou a jedlou sódou preosejeme do misy a po častiach zamiešame do mokrých prísad. Miešame tak dlho, až sa všetky suroviny prepoja na hladké cesto.
- Preložíme do pripravenej formy a uhladíme povrch, aby bolo cesto rozprestreté rovnomerne.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 40 – 45 minút. Upečenú buchtu vyberieme z rúry a necháme 10 minút odpočívať.
- Akonáhle je torta úplne vychladnutá, pripravíme si vanilkovo-citrónovú poelvu.
- Do strednej misky preosejeme práškový cukor, pridáme maslo, vanilku, citrónovú šťavu a dôkladne miešame, aby bola poleva hladká, bez hrudiek s jemnou konzistenciou.
- Vyklopíme na povrch torty/buchty a rozprestrieme po celej ploche a keď nám vyjde, tak pokojne aj po stranách.
- Kto chce, môže ešte posypať kúskami čokolády, nasekanými orechmi, posypať škoricou alebo nechať len tak.