Torta z olivového oleja s citrónom

Torta z olivového oleja s citrónom

Citrón býva mnohokrát zatracovaný kvôli jeho kyslej chuti, ale verte, že jeho použitím nemôžete svojmu múčniku nijako uškodiť.

Ostatne jeho úžasná aróma a charakteristická chuť dokáže premeniť aj tú najobyčajnejšiu buchtu na niečo delikátne a neprekonateľné. Buchta je šťavnatá, jemná a krásne vláčna.

Ingrediencie:

  • 1 1/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • 3 veľké vajcia
  • 1 1/4 hrnčeka mlieka
  • 1 1/2 lyžice strúhanej citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna
  • 1/4 hrnčeka čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 1/4 hrnčeka Limoncella (taliansky destilát)
  • 2 lyžičky citrónového extraktu
  • 1 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • Múčkový cukor na posypanie

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 165 stupňov a formu vyložíme papierom na pečenie a ten postriekame kuchynským sprejom na pečenie.
  • Do veľkej misky nalejeme olivový olej, pridám vajcia a dôkladne našľaháme.
  • Prilejeme mlieko, citrónovú šťavu, limoncello, citrónový extrakt, šľahačku a znova šľaháme zhruba 1 minútu.
  • Prisypeme cukor, citrónovú kôru a premiešame. K tomu prisypeme múku, soľ, kypriaci prášok do pečiva, jedlú sódu a dôkladne miešame, aby bolo cesto pekne hladké.
  • Preložíme do pripravenej formy a pečieme v predhriatej rúre zhruba 60 – 75 minút. Špajlí skúsime, či cesto nelepí.
  • Upečenú buchtu odložíme na rošt a necháme vo forme asi 1 hodinu odpočívať. Potom vyberieme z formy a pocukrujeme.
Citrónová olejová buchta.
Zdroj: https://www.averiecooks.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.