Citrón býva mnohokrát zatracovaný kvôli jeho kyslej chuti, ale verte, že jeho použitím nemôžete svojmu múčniku nijako uškodiť.
Ostatne jeho úžasná aróma a charakteristická chuť dokáže premeniť aj tú najobyčajnejšiu buchtu na niečo delikátne a neprekonateľné. Buchta je šťavnatá, jemná a krásne vláčna.
Ingrediencie:
- 1 1/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja
- 3 veľké vajcia
- 1 1/4 hrnčeka mlieka
- 1 1/2 lyžice strúhanej citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna
- 1/4 hrnčeka čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 1/4 hrnčeka Limoncella (taliansky destilát)
- 2 lyžičky citrónového extraktu
- 1 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- Múčkový cukor na posypanie
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 165 stupňov a formu vyložíme papierom na pečenie a ten postriekame kuchynským sprejom na pečenie.
- Do veľkej misky nalejeme olivový olej, pridám vajcia a dôkladne našľaháme.
- Prilejeme mlieko, citrónovú šťavu, limoncello, citrónový extrakt, šľahačku a znova šľaháme zhruba 1 minútu.
- Prisypeme cukor, citrónovú kôru a premiešame. K tomu prisypeme múku, soľ, kypriaci prášok do pečiva, jedlú sódu a dôkladne miešame, aby bolo cesto pekne hladké.
- Preložíme do pripravenej formy a pečieme v predhriatej rúre zhruba 60 – 75 minút. Špajlí skúsime, či cesto nelepí.
- Upečenú buchtu odložíme na rošt a necháme vo forme asi 1 hodinu odpočívať. Potom vyberieme z formy a pocukrujeme.